Home

NIEUWE WEBSITE IN DE MAAK.
Op deze voorlopige versie vindt u de nodige informatie voor uw bezoek.
Meer info over Museum Dr. Guislain >>>
Museum Dr. Guislain Jozef Guislainstraat 43
9000 Gent
tel. +32 (0)9 216 35 95
fax. +32 (0)0 216 35 35
info@museumdrguislain.be
Openingsuren: di – vrij: 9 - 17 u
za - zo: 13 - 17 u
Gesloten :
maandag / 24,25 & 31/12 & 1/1

Roger Ballen Reiziger in de psyche

Roger Ballen
22 maart - 31 augustus 2014

Het oeuvre van de in Zuid-Afrika wonende fotograaf Roger Ballen (New York, 1950) beklijft. Hij werd wereldberoemd met zijn portretten van gemarginaliseerde Afrikaners, in volle apartheidsperiode. Culturele afzondering, armoede en incest leveren beelden op van schriele figuren in de marge. Ballens latere werk is complexer: zwartwitfoto’s waarin mens, dier en tekening samensmelten. De wreedheid van de condition humaine, de ultieme spanning van het menselijke lichaam, de dunne grens tussen normaliteit en abnormaliteit: Ballens foto’s zijn overdonderende getuigenissen van één grote psychologische reis.

GNI_RI_2014 Nick Ervinck

GNI_RI_2014
13 juni - 31 augustus 2014

In een constant heen en weer trekken tussen het digitale en het fysieke, tast Nick Ervinck (1981) de  grenzen tussen verschillende media af. In zijn vaak monumentale ontwerpen vindt men tal van raakvlakken met de natuur, het menselijk lichaam, architectuur, design, mutaties, etc. Van juni tot en met augustus 2014 zal Ervinck zijn recent werk, meer bepaald een selectie sculpturen uit de NOITATUM reeks, presenteren in het Museum Dr. Guislain. De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van de boekvoorstelling, en is aan de andere kant ook een voorbode van een grote tentoonstelling in het museum in 2017. In deze periode wordt de vaste collectie van het museum herschikt en wordt aan een paar kunstenaars, waaronder Ervinck de kans gegeven een ingreep te  doen.

Ik zie wat jij niet ziet Kunst en autisme

Ik zie wat jij niet ziet
19 juli - 21 september 2014

Ik zie wat jij niet ziet en het is … rood: een bekend kinderspel. Raad eens waaraan ik denk? Wat ik zie? Wat spookt er in mijn hoofd? Het voorwerp dat ik ‘zie’ bevindt zich in deze ruimte en ik geef de kleur als tip. De medespelers raden met weinig houvast: er ontwikkelt zich een spel, moeilijk, geestig, enerverend en hilarisch. Ziet de medespeler iets evident over het hoofd? Zit het in een klein detail? Kijkt hij wel zoals de ander?

Ik zie wat jij niet ziet is een tentoonstelling van werken van kunstenaars met autisme. Ga je anders kijken doordat je dat weet? Beïnvloeden vooroordelen, stigma’s en weetjes over autisme de manier van kijken? Of maakt dat niet uit en is het werk net zo goed sterk of zwak, geel of blauw als dat van kunstenaars zonder autisme? Ik zie wat jij niet ziet geeft geen sluitend antwoord op deze vragen. Maar bestaat de uitdaging er niet in om, net als bij het spel, met de tip in het hoofd, op een frisse manier  naar het werk te kijken en het zo te ‘vinden’?

In samenwerking met akku e.V. (Autismus, Kunst und Kultur)

Donkere kamers Over melancholie
en depressie

Donkere kamers
18 oktober 2014 – 31 mei 2015

Van oudsher lokt de getormenteerde neerslachtige mens vragen uit. Wat is het verschil tussen een  neerslachtig genie en de door melancholische temperamenten geteisterde waanzinnige? Wat is de invloed van de verschillende lichaamsvochten op de gemoedstoestand? Zorgde een teveel aan zwarte gal voor melancholie? Op welke wijze is de mens onderhevig aan de seizoenen en wat is de mysterieuze rol van de planeet Saturnus?

Donkere kamers brengt de verschillende gedaantes van de eeuwenoude melancholie in beeld, maar belicht ook haar hedendaagse, ziekelijke evenknie, de depressie. Het laat zien dat zwaarmoedigheid niet alleen veel kunstenaars en onderzoekers heeft getroffen, maar ze ook sterk heeft geïnspireerd. Donkere kamers werpt een blik op die artistieke fascinatie en confronteert ze met de psychologische dimensie.