Huidige tentoonstellingen

tentoonstelling

ARPAÏS du bois

trouver un moyen d'habiter le monde
05.03.16 - 29.05.16

ARPAÏS du bois registreert, overpeinst en becommentarieert in haar dagelijkse tekenpraktijk de wereld rondom zich. Dat gaat van de intiem beleefde wereld tot de grote politieke gebeurtenissen wereldwijd. Ze uit hiermee haar gevecht tegen het vergeten, tegen het te snel leven in en omgaan met de wereld. De tekeningen kunnen gezien worden als variaties die – met afstandelijkheid en terughoudendheid – een antwoord proberen te bieden op het gewicht van de realiteit.

In trouver un moyen d’habiter le monde toont ARPAÏS du bois een selectie uit haar werk, en laat ze haar tekeningen in dialoog gaan met objecten uit de collectie van het Museum Dr. Guislain.

lees meer
tentoonstelling
Affichebeeld Schaamte Julie Scheurweghs

Schaamte

31.10.15 - 29.05.16

Wat we verborgen willen houden, wordt zichtbaar. Waarover we niet willen praten, wordt openbaar. Van taboe tot verlegenheid, van preutsheid tot gêne, van blozen tot guilty pleasures: de tentoonstelling belicht een moeilijk te vatten, maar alom aanwezig gevoel: schaamte. Ze overvalt ons op de meest onverwachte momenten en om de meest uiteenlopende redenen: wanneer we iets ongepast zeggen in het openbaar of door kleine of grote onvolmaaktheden van het lichaam. Maar we schamen ons evengoed over armoede of over psychische problemen. Of we dat nu willen of niet, schaamte beïnvloedt ons doen en laten.

Net zoals de redenen waarom mensen zich schamen verschillen, varieert schaamte ook naargelang het karakter van de persoon, de tijd waarin hij leeft en de plaats waar hij zich bevindt. Schaamte is zowel een persoonlijk als een maatschappelijk fenomeen: elke mens, maar ook elke cultuur gaat er anders mee om. De tentoonstelling Schaamte verkent het terrein langs meerdere wegen: via objecten uit andere culturen, documenten uit de geschiedenis van de psychiatrie of actuele getuigenissen. Kunstenaars thematiseren het gevoel in schilderijen, sculpturen, fotografie en video.

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige, rijk geïllustreerde catalogus (N/F/E, 176 p., Uitgeverij Lannoo).

Chantal Akerman, Francis Alÿs, Alioune Bâ, Sarah Baker, Michael Borremans, Claude Cahun, Tom Callemin, Robert Capa, Roy de Villevoye, Jim Dine, Desiree Dolron, Marcel Duchamp, Tracey Emin, Gao Brothers, Marc Garanger, Siebe Wiemer Glastra, George Grosz, Seymour Jacobs, Gert Jochems, Nicolas Karakatsanis, Willy Kessels, Meiro Koizumi, Frans Masereel, Paul McCarthy, Boris Mikhailov, George Minne, Lauren Moffatt, Hans Op de Beeck, Pablo Picasso, Auguste Rodin, Félicien Rops, Tammo Schuringa, Jan Sluijters, Miroslav Tichý, Patrick Van Caeckenbergh, Philippe Vandenberg, Jan Van Imschoot, Ina van Zyl…

lees meer
tentoonstelling
Michiel De Cleene, uit de reeks GDDS#27032015, foto, 2015. Museum Dr. Guislain, Gent © Michiel De Cleene

Uit de schaduw

200 jaar Broeders van Liefde en psychiatrie
30.09.15 - 29.05.16

Op 30 september 2015 is het dag op dag tweehonderd jaar geleden dat psychisch zieken uit de boeien werden bevrijd in de crypte van het middeleeuwse Geeraard de Duivelsteen in Gent. Kanunnik Triest en de Broeders van Liefde namen het initiatief. Deze gebeurtenis kan als het begin van de psychiatrische zorg in België worden aangeduid.

Uit de schaduw toont aan de hand van foto’s, filmfragmenten, getuigenissen… hoe toen, maar al te dikwijls ook nu nog, psychisch zieke mensen op een mensonwaardige manier worden behandeld. De tentoonstelling gaat in op de grote verschillen die wereldwijd bestaan in de benadering van geesteszieken en laat de vele vormen zien waarin boeien vandaag verschijnen en gebroken worden.

Op 30 september wordt in het kader van deze tentoonstelling de documentaire Gestoorde Geesten getoond in het Museum Dr. Guislain. Inschrijven kan via deze link. De vertoning begint om 20u en kost 5 euro.  

lees meer