Dr. Guislain Award

De Dr. Guislain Award is een initiatief van Museum Dr. Guislain en Janssen Research & Development. De prijs bedraagt $ 50.000 en wordt toegekend door een internationale jury (bestaande uit Mohan Agashe, Lisa Appignanesi, Siri Hustvedt, Patrick Kennedy, Vikram Patel, Bernard Sabbe en Erik Thys). De Award wil een cultureel initiatief (persoon of organisatie) eren dat op een bijzondere wijze het stigma en taboe dat rust op geestelijk ziek zijn in de samenleving ter sprake brengt. We zijn ervan overtuigd dat cultuur in deze context een relevante bijdrage kan leveren. Op 8 oktober 2015 werd voor de vierde keer de Award uitgereikt. Ditmaal ging de prijs naar Janos Marton en The Living Museum. Dr. Marton wijdde zijn professionele leven aan de oprichting van een ‘art asylum’ binnen de muren van een psychiatrisch ziekenhuis in New York. In de laatste drie decennia ontstond zo de grootste collectie van kunst van mensen met een psychiatrische ziekte in de Verenigde Staten.

Dr. Guislain

De Dr. Guislain "Breaking the Chains of Stigma" Award is genoemd naar en eert de erfenis van Dr. Joseph Guislain (1797-1860). Dr. Guislain was een gedreven activist voor patiënten met psychische aandoeningen en de eerste Belgische psychiater die ijverde voor een wetenschappelijk onderbouwde behandeling voor deze personen. Als gepassioneerd pleitbezorger voor mensen met een psychische aandoening, werkte Dr. Guislain onvermoeibaar voort om op te komen voor de rechten van patiënten en het verbeteren van hun maatschappelijke positie. Hij doceerde en publiceerde uitvoerig over psychische aandoeningen en genoot aanzienlijke erkenning door zijn tijdgenoten.

Het Museum Dr. Guislain wil vanuit deze unieke geschiedenis en als plek waar het eerste psychiatrische gesticht van ons land gebouwd werd, het debat over ‘wat is normaal, wat abnormaal en hoe gaat een samenleving hiermee om’ op een veelzijdige en actuele manier voeren.

Janssen’s nalatenschap in neurowetenschappelijk onderzoek en geestelijke gezondheid

Janssen’s sponsoring van deze prijs weerspiegelt de meer dan 50 jaar inzet in het helpen zoeken naar oplossingen voor patiënten met een psychische aandoening. Janssen heeft steeds een voortdurend engagement getoond in het bevorderen van neurowetenschappelijk onderzoek. Dit legaat en dit engagement verwijst naar het werk van Dr. Paul Janssen (1926-2003). “Dr. Paul” staat bekend als een van de meest getalenteerde en gepassioneerde artsen en farmaceutische onderzoekers van de 20e eeuw. Ter ere van Dr. Pauls erfenis ondersteunt Janssen de geestelijke gezondheidszorggemeenschap en diverse belangenorganisaties en projecten. De Award is een belangrijk onderdeel van het Healthy Minds initiatief van de Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson, dat de samenwerking tussen biotechnologie, farmaceutische bedrijven en partners uit de publieke sector wil stimuleren en zo sneller nieuwe behandelingen wil vinden voor hersenziekten en psychische aandoeningen.

 

Bezoek Koshish Nepal 2015

download pdf