tentoonstelling

De geschiedenis van de psychiatrie

permanente collectie
01.10.07 - 30.12.20

Wat is een keisnijding? Hoe drijft een sjamaan boze geesten uit? Wat was het effect van de ‘rotatietherapie’ van de eerste Belgische psychiater Joseph Guislain? Welke objecten beschermen tegen ziekte en waanzin? Hoe ziet de psychiatrie er vandaag uit?

De omgang met waanzin is een mengeling van magie en religie, dwang en zorg, controle en wetenschap. Dat waar geen rede mee te rijmen valt, wil men bestraffen, zalven, verzorgen of genezen.

De geschiedenis van de geestelijke gezondheidszorg is er een met veel radeloosheid, foute praktijken en soms ongewettigde euforie. De psychisch zieke stelt ons vragen die niet van de minste zijn. Hoe gaan we om met de andere, maar  ook met het andere in onszelf?

De permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de psychiatrie besteedt ook aandacht aan waanzin in andere culturen en hedendaagse vragen, problemen en opvattingen. Door de begrippen ‘waanzin’ en ‘geestesziekte’ in hun historische en culturele context te plaatsen wil het Museum Dr. Guislain de grens tussen ‘normaal’ en ‘abnormaal’ in vraag stellen.