Toekomstige tentoonstellingen

tentoonstelling
Sébastien Van Malleghem

(On)behandeld

Over internering, schuld en boete
06.05.17 - 15.10.17

Moet iemand die een misdrijf beging, maar niet verantwoordelijk is voor zijn of haar daden gestraft worden? Of is een psychiatrische behandeling meer aangewezen? En wat als deze niet voorhanden is?

Bij de situatie van een veroordeelde misdadiger of een psychiatrische patiënt kunnen we ons een voorstelling maken. Maar bij een geïnterneerde persoon is dit minder het geval. De tentoonstelling (On)behandeld toont het dagelijks leven van geïnterneerde personen, maar ook het abstract juridisch kader.  Want achter de juridische uitspraken gaan mensen schuil met een psychische problematiek en/of een beperking. Hoewel internering voor hen een geschikt alternatief voor detentie lijkt, is de realiteit vaak complex en problematisch.

(On)behandeld. Over internering, schuld en boete wil het debat rond forensische psychiatrie voeden, en confronteert de historiek, de dwingende actualiteit en de regelgeving met verhalen van daders en slachtoffers.

(On)behandeld is een samenwerking tussen de Orde van Vlaamse Balies, Handelsreizigers in ideeën en Museum Dr. Guislain.

lees meer
tentoonstelling

Ave Luïa

i.s.m. La ā€˜Sā€™ Grand Atelier
24.06.17 - 15.10.17

Verschillende kunstenaars van La 'S' Grand Atelier, dat artistieke ateliers organiseert voor kunstenaars met een verstandelijke beperking in Vielsalm, wijdden zich met Ave Luïa, een project dat startte in 2014, aan het thema religie. Los van theologische of ideologische opvattingen kiezen ze radicaal de kant van de creativiteit en scheppen een prikkelend universum met 'geloof' als focus. De deelnemende kunstenaars gaan elk op hun eigen manier om met deze thematiek - van een nieuwe interpretatie van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck, over het omwikkelen en bestikken van crucifixen, tot het maken van gravures op basis van Gustave Doré's bijbel. Zonder taboe wordt een verfrissende kijk gegeven op de plaats van religie in de huidige samenleving.

lees meer