Toekomstige tentoonstellingen

tentoonstelling

Jan Rosseel

Back-up
11.03.17 - 28.05.17

De Vlaamse fotograaf en 'visual storyteller' Jan Rosseel presenteert met Back-up een serie nieuwe werken over zijn fascinatie voor ons geheugen en de relatie tot beeldvorming in de media. Vanuit iconische beelden als de onthoofding van James Foley of 9/11 onderzoekt Rosseel de logica van visuele media, de betrouwbaarheid van ons geheugen en de ervaring van collectieve gebeurtenissen. Back-up is een uniek expositietraject waarin drie organisaties intensief samenwerken: de Brakke Grond, Museum Dr. Guislain en Stroom Den Haag. Jan Rosseel maakt voor dit drieluik nieuw werk dat hij over een periode van anderhalf jaar door ontwikkelt en tijdens drie opeenvolgende tentoonstellingen presenteert, met telkens een andere focus.

lees meer
tentoonstelling

Onbehandeld

Over internering, schuld en boete
06.05.17 - 15.10.17

Tussen de veroordeelde misdadiger en de psychiatrische patiënt staat de geïnterneerde: iemand die een misdaad beging, maar die niet verantwoordelijk is voor zijn/haar daden als gevolg van een psychische problematiek. Ruim één op vier geïnterneerden in België wordt niet behandeld in een psychiatrisch centrum, maar verblijft achter slot en grendel. Ze krijgen amper hulp of begeleiding. België is daarvoor al meermaals door Europa veroordeeld. Internering is de 'moderne vergeetput van onze beschaving'. Onbehandeld wil deze problematiek en de complexiteit van de schuldvraag breder onder de aandacht brengen, want achter juridische uitspraken gaan mensen en verhalen schuil die al te vaak naar de achtergrond verdwijnen.

lees meer
tentoonstelling

Ave Luïa

i.s.m. La ā€˜Sā€™ Grand Atelier
24.06.17 - 15.10.17

Verschillende kunstenaars van La 'S' Grand Atelier, dat artistieke ateliers organiseert voor kunstenaars met een verstandelijke beperking in Vielsalm, wijdden zich met Ave Luïa, een project dat startte in 2014, aan het thema religie. Los van theologische of ideologische opvattingen kiezen ze radicaal de kant van de creativiteit en scheppen een prikkelend universum met 'geloof' als focus. De deelnemende kunstenaars gaan elk op hun eigen manier om met deze thematiek - van een nieuwe interpretatie van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck, over het omwikkelen en bestikken van crucifixen, tot het maken van gravures op basis van Gustave Doré's bijbel. Zonder taboe wordt een verfrissende kijk gegeven op de plaats van religie in de huidige samenleving.

lees meer