Zorgzaam-Erfgoed

Museum dr. Guislain en KADOC-KU Leuven hebben vanuit hun eigen expertise als collectiebeherende instellingen de handen in elkaar geslagen om het zorg- en welzijnserfgoed in Vlaanderen in kaart te brengen en er een werking rond te organiseren. Dit project wil in samenwerking met de zorg-, erfgoed- en onderzoeksector werken aan de identificatie, kennisopbouw en kennisdeling over het beheer en de valorisatie van het zorgerfgoed in Vlaanderen.

Fase 1

Identificatiefase (2021-2022)

Via de opmaak van een stafkaart wordt een eerste overzicht geboden van het erfgoed van de zorg in enkele pilootregio’s, met focus op de basiskenmerken en -noden van het veld. De stafkaart verzamelt zowel bestaande registratiegegevens als nieuwe gegevens uit prospecties ter plaatse. De stafkaart zal publiek beschikbaar zijn via een interactieve website. 

Fase 2

Kennisopbouw: proeftuinen (2021-2023)

In een tweede fase wordt via enkele ‘proeftuinen’ (casestudies) ingezet op diepgaande en participatieve expertiseopbouw aangaande zorgerfgoed en het potentieel voor de valorisatie ervan. De proeftuinen werden zorgvuldig geselecteerd zodat een representatieve groep van collecties en problematieken voorligt: uit diverse zorgsectoren, uit de publieke en de private sector, erfgoed van zowel instellingen, organisaties als zorgnetwerken; in situ bewaard of in een professionele bewaarinstelling, divers inzake geografische verspreiding en historische ontwikkeling.

Iedere proeftuin bestaat uit twee onderdelen. Enerzijds wordt een detailanalyse gemaakt van de aanwezige collecties (indien nodig met basisregistratie), het collectiebeheer en de mogelijkheden en obstakels voor bewaring, ontsluiting en valorisatie, met bijzondere aandacht voor het aspect privacy. Anderzijds wordt voor iedere proeftuin een concreet en participatief valorisatie-initiatief uitgewerkt met lokale partners. Dat kan een tentoonstelling zijn, een wandeling, een herinneringskoffer, een ontmoetingsdag, …

Iedere proeftuin wordt van nabij begeleid vanuit een specifieke klankbordgroep.​​​​​​

Fase 3

Verbredingsfase (2023-2024)

De derde fase is een verbredingsfase. In deze fase worden de resultaten van de identificatie (eerste fase) en de verdieping of expertiseopbouw (tweede fase) geanalyseerd en omgewerkt tot een breed bruikbaar en duurzaam online draaiboek voor behoud en beheer (selectie en bewaring) en valorisatie (onderzoek en publieksgerichte ontsluiting) van het zorgerfgoed. 

Het draaiboek wordt de basis voor een brede sensibilisering rond de waarde en het potentieel van zorgerfgoed bij specifieke doelgroepen (ontmoetingsdagen voor de zorgsector, erfgoedsector en onderzoekswereld) en een slotevent voor het brede publiek.

Meer info: Home · Zorgerfgoed · Slim Erfgoed

Vorige
Vorige

Mini-Guislain - MuseJA voor iedereen

Volgende
Volgende

MindTour