Dr. Guislain Award

De Dr. Guislain Award is een initiatief van Museum Dr. Guislain en Janssen Research & Development. De prijs bedraagt $ 50.000 en wordt toegekend door een internationale jury (bestaande uit Mohan Agashe, Ellen Baxter, Siri Hustvedt, Vikram Patel, Bernard Sabbe, Andrew Scull en Erik Thys). De Award wil een cultureel en/of sociaal initiatief (persoon of organisatie) eren dat op een bijzondere wijze het stigma en taboe dat rust op geestelijk ziek zijn in de samenleving ter sprake brengt. Op 10 oktober 2017 werd voor de zesde keer de Award uitgereikt. Ditmaal ging de prijs naar Dr. Sotheara Chhim van TPO Cambodja. Dr. Chhim zet zich in voor de ontwikkeling van diensten voor geestelijke gezondheidszorg in Cambodja, gebaseerd op wetenschappelijke therapeutische benaderingen. Hij is ook de man achter het Operation Unchain-initiatief, dat de stigmatisering van personen met psychische aandoeningen wil doorbreken.

Dr. Guislain

De Dr. Guislain "Breaking the Chains of Stigma" Award is genoemd naar en eert de erfenis van Dr. Joseph Guislain (1797-1860). Dr. Guislain was een gedreven activist voor patiënten met psychische aandoeningen en de eerste Belgische psychiater die ijverde voor een wetenschappelijk onderbouwde behandeling voor deze personen. Als gepassioneerd pleitbezorger voor mensen met een psychische aandoening, werkte Dr. Guislain onvermoeibaar voort om op te komen voor de rechten van patiënten en het verbeteren van hun maatschappelijke positie. Hij doceerde en publiceerde uitvoerig over psychische aandoeningen en genoot aanzienlijke erkenning door zijn tijdgenoten. Het Museum Dr. Guislain wil vanuit deze unieke geschiedenis en als plek waar het eerste psychiatrische gesticht van ons land gebouwd werd, het debat over ‘wat is normaal, wat abnormaal en hoe gaat een samenleving hiermee om’ op een veelzijdige en actuele manier voeren.

Janssen’s nalatenschap in neurowetenschappelijk onderzoek en geestelijke gezondheid

Janssen’s sponsoring van deze prijs weerspiegelt de meer dan 50 jaar inzet in de zoektocht naar oplossingen voor patiënten met een psychische aandoening. Janssen heeft steeds een voortdurend engagement getoond in het bevorderen van neurowetenschappelijk onderzoek. Dit legaat en dit engagement verwijst naar het werk van Dr. Paul Janssen (1926-2003). “Dr. Paul” staat bekend als een van de meest getalenteerde en gepassioneerde artsen en farmaceutische onderzoekers van de 20e eeuw. Ter ere van Dr. Pauls erfenis ondersteunt Janssen de geestelijke gezondheidszorggemeenschap en diverse belangenorganisaties en projecten. De Award is een belangrijk onderdeel van het Healthy Minds initiatief van de Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson, dat de samenwerking tussen biotechnologie, farmaceutische bedrijven en partners uit de publieke sector wil stimuleren en zo sneller nieuwe behandelingen wil vinden voor hersenziekten en psychische aandoeningen.

 

 

Bezoek Koshish Nepal 2015

download pdf