tentoonstelling
Museum Dirk De Wachter DOOREMAN

Museum Dirk De Wachter

Kunst en psychiatrie in borderlinetijden
25.06.16 - 25.09.16

Museum Dr. Guislain wordt een zomer lang Museum Dirk De Wachter. In Borderline Times maakt psychiater Dirk De Wachter een scherpe diagnose van de actuele samenleving: we leven in borderlinetijden. Impulsiviteit, affectlabiliteit, leegte…: het zijn niet alleen individuele symptomen, maar ook kenmerken van een bredere, collectieve evolutie. In die diagnose ruimt Dirk De Wachter veel plaats voor literatuur, filosofie en ook kunst. Museum Dirk De Wachter gaat op zoek naar de manier waarop hedendaagse kunst de huidige samenleving en tijd verbeeldt, en hoe ze, met haar eigen taal, de tekortkomingen en mogelijkheden blootlegt.

De grote aandacht voor boek en auteur vertelt veel over de pijnpunten die de psychiater met zijn werk aanroert, maar het zegt ook iets over de plaats die hij in de maatschappij inneemt. Museum Dirk De Wachter gaat in op het fenomeen Dirk De Wachter en werpt licht op andere populaire psychiaters die doorheen de tijd het publieke podium bestegen, de samenleving kritisch benaderden, en daarbij kunst beschouwden als een onmisbare schakel.

Marina Abramovic, Philip Aguirre y Otegui, Giovanni Anselmo, Bart Baele, Charles Benefiel, Florian Bijloos, Paul Blockx, Dirk Braeckman, Bruneau, Paul Chiappe, Sander Claessens, Leo Copers, Michiel De Cleene, Jos De Gruyter & Harald Thys, Jan De Maesschalck, Ronny Delrue, Stan Douglas, Jaime Fernandes, Baudouin Fierens, Koen Fillet, Luke Fowler, Michel François, Regina José Galindo, Jerry Galle, Claudia Gambadoro, Dora Garcia, Gianni Berengo Gardin, Nan Goldin, Rodney Graham, Viviane Joakim, Franz Kernbeis, Dirk Martens, Jed Martin, Bruce Nauman, Sophie Nys, ORLAN, Thomas Schütte, Judith Scott, Helmut Stallaerts, Walter Swennen, Cheyney Thompson, Koen van den Broek, Patrick Vandewyer, Daan van Golden, Gert Verhoeven, Liliane Vertessen, Leen Voet …

De tentoonstelling Museum Dirk De Wachter is een samenwerking tussen de psychiaters Dirk De Wachter en Erik Thys en de curatoren van het Museum Dr. Guislain.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus (NL, 144 p., Uitgeverij Lannoo).

lees meer