Lezingen

Guislainlezingen

/ in De Krook

Guislainlezing | Op losse schroeven
11/02/2020 

Medewerkers van het Museum Dr. Guislain spreken over de geschiedenis van het museum en de psychiatrie naar aanleiding van de nieuwe thematische indeling van de collectie. Op losse schroeven, de nieuwe collectiepresentatie, vertelt het verhaal van narren, dollen en waanzinnigen, maar benadrukt ook het belang van psychisch welzijn in een steeds complexer wordende maatschappij. In vijf thema’s ontleedt de collectie ‘dat andere’, dat ons tegelijk verstoort en fascineert. ‘Abnormaal’ gedrag werd lange tijd opgesloten in imposante gestichten, maar vandaag reikt psychische zorg ver buiten die muren. Wat is de invloed van machtsrelaties in de psychiatrie? Welke labels bestaan er die zowel hulp als hindernis zijn? De lezing stelt de tweedeling tussen lichaam en geest ter discussie en toont hoe verbeelding inzicht brengt en het onzegbare zichtbaar maakt.  

Inschrijven via Vormingplus.

Piet Hoebeke en Gita Deneckere over cultuur en wetenschap
18/02/2020

Twee professoren, twee faculteiten, twee werelden? Gita Deneckere en Piet Hoebeke gaan in gesprek over cultuur en wetenschap. Zij is decaan van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte, hij van de Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, beiden UGent. Ze zijn het eens over het belang van de kunsten en van de geesteswetenschappen voor een algemene vorming van studenten. Wat kunnen wetenschappers van de geest en die van het lichaam elkaar bijbrengen? De sprekers hebben het over bruggen bouwen en verbinding maken om persoonlijke, culturele en intellectuele horizonten te verbreden.

Inschrijven via Vormingplus.

Lichaam en geest in het werk van Delphine Lecompte
03/03/2020 

Griet Pauwels interviewt dichteres Delphine Lecompte (°Gent, 1978) over ‘Lichaam en geest’, het thema van de Guislainlezingen. Vertrekkende van een aantal concrete gedichten praten zij over de wisselwerking tussen lichaam en geest en welke sporen daarvan terug te vinden zijn in het werk van Lecompte. Delphine Lecompte won de C. Buddingh’-prijs voor haar bundel ‘De dieren in mij’ en is een graag geziene gast op podia. In 2018 verscheen haar verzamelbundel 'The Best of Delphine Lecompte'.

Inschrijven via Vormingplus. 

lees meer

Over waanzin, creativiteit, modernisme en filosofie

/ Lezing Louis Sass

Op donderdag 20 februari ontvangt de Amerikaanse psycholoog en literatuurwetenschapper prof. dr. Louis Sass op voordracht van de vakgroep Psychoanalyse & Raadplegingspsychologie de Sarton-medaille voor bijzondere academische verdiensten van de Universiteit Gent. De avond ervoor, op woensdag 19 februari geeft hij een publiekslezing in het Museum Dr. Guislain.

In 1992 publiceerde Louis Sass zijn magnum opus Madness and Modernism: Insanity in the Light of Modern Art, Literature And Thought, waarin hij laat zien hoe complex en bijzonder de innerlijke ervaring is van mensen met schizofrenie en andere psychotische aandoeningen. Hij duidt ook vormelijke en inhoudelijke overeenkomsten aan tussen de ervaringen en expressies van schizofrenie en het modernisme, en in het bijzonder moderne filosofie en moderne kunst. Sindsdien heeft Louis Sass in samenwerking met onderzoekers wereldwijd - psychiaters, psychologen en filosofen – een grote bijdrage geleverd aan het onderzoek naar het grensgebied van psychiatrie en filosofie.

Programma:
19u00: Welkomstwoord door Bart Marius + Inleiding door Jasper Feyaerts
19u15: Louis Sass: Madness and Modernism. On Creativity and Mental Illness
20u00: Wouter Kusters: Madness and Philosophy. Strange Bedfellows or an Intimate Relationship?
20u20: Gesprek Louis Sass en Wouter Kusters (moderator Jasper Feyaerts)
20u50: Vragen publiek


Toegangsprijs: 8 euro (standaardprijs) en 5 euro (studenten en vrienden van het museum)

Aanmelding via: info@museumdrguislain.be

Donateurs van de Stichting Psychiatrie en Filosofie mogen gratis naar binnen, mits zij zich aanmelden via: info@psychiatrieenfilosofie.nl 

Locatie: Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43, 9000 Gent, België

Nadere informatie via: info@psychiatrieenfilosofie.nl

lees meer

Vink éen of meerdere activiteiten aan die u wil reserveren of waarover u vragen heeft.

Invulformulier

* Verplichte velden