tentoonstelling
Affiche Bric a Brac

Bric a Brac

16.12.00 - 18.03.01

Is iemand die psychisch ziek is, in staat kunst te maken? Roept kunst iets op van onze eigen wanen? Kunstenaars kijken gefascineerd naar plastisch werk van psychiatrische patiënten of mentaal gehandicapten.

Er is nu een grote interesse in het beeldend werk van mensen die vroeger enkel op de creatieve dienst van de instelling terecht konden. Begeleiders beklemtonen de helende aspecten van creativiteit. Ze vinden dat ook het tonen van dit werk aan een breed publiek belangrijk is. Niet alleen aspecten van waardering, maar ook puur de schoonheid van het werk is voor velen een drijfveer om tentoon te stellen. Het is daarenboven een manier om vooroordelen over psychisch ziek-zijn in vraag te stellen. Is onze tijd ontvankelijker voor zogenaamde art brut of outsiderskunst? Of is het een modetrend op de rand van spijtige commercialisering?

BRIC A BRAC toont werk uit het atelier ‘La Pommeraie’ in het piepkleine Waalse dorp Ellignies-Sainte-Anne (nabij Leuze). In het atelier komen volwassen mentaal gehandicapten en Bruno Gérard is er de inspirerende begeleider.

lees meer