Het project ErfGoedVoelen
Meer uitleg over De Fioretti Vitrine:
De Fioretti Vitrine is het visuele kader van waaruit de samenwerking tussen Museum Dr. Guislain en de jongeren van Fioretti, de kinderafdeling van psychiatrisch centrum Guislain, vertrekt. Het is een kader dat zich telkens opnieuw volledig kan aanpassen naar de verwachtingen en interesses van de jongeren.
Deze jongeren, elk uniek in hun talenten en interesses, delen dezelfde psychiatrische kwetsbaarheden. Kwetsbaarheden die hun sociale relaties vaak bemoeilijken. Fioretti wil als opname- en behandelafdeling een positief leefklimaat stimuleren tussen deze jongeren. Activiteiten organiseren die de sociale interactie versterken en een context creëren waarbij het even niet over hun problematiek hoeft te gaan zijn hierbij erg belangrijk.
De samenwerking tussen het museum en Fioretti past perfect in deze visie. Via trajecten van ongeveer 6 sessies selecteren jongeren kunstwerken en objecten uit de depots van het museum. Ze laten zich inspireren door de fantasie en verhalen achter dit cultureel erfgoed en creëren hun eigen verhalen en interpretaties.
Jongeren leren op die manier hun interesses verkennen en worden geprikkeld, door de samenwerking met kunstenaars, om op creatief vlak grenzen te verleggen. Zo willen we jongeren een stem geven in wat waardevol cultureel erfgoed is om te tonen in het museum en ontdekken zij zelf nieuwe interesses en versterken ze hun veerkracht.
De Fioretti Vitrine is een project binnen ErfGoedVoelen en krijgt een projectsubsidie van de Vlaamse Overheid binnen het cultureelerfgoeddecreet.
Wil je meer lezen over ErfGoedVoelen?
-
In het project ErfGoedVoelen zetten we cultureel erfgoed in om de levenskwaliteit van verschillende doelgroepen te verhogen. Naast Museum Dr. Guislain zijn Erfgoedhuis Zusters van Liefde en het outreachlab van het Huis van Alijn partners in dit project. Erfgoedhuis Zusters van Liefde werkt samen met Karus De Kaap in het project ‘Kapers Op Kunst’. Hierbij laten kinderen van 6j tot 12j zich verrassen door het erfgoed en gaan ze samen met een regisseur aan de slag om stopmotion filmpjes te maken. Het outreachlab van het Huis van Alijn werkt met thuiswonende personen met dementie en hun mantelzorgers en 65-plussers die zoeken naar zinvolle tijdsinvulling en sociale contacten.
Samen met partners uit de zorg- en onderwijssector onderzoeken we welke impact het inzetten van cultureel erfgoed kan hebben op de levenskwaliteit van deze doelgroepen.
WAAROM DIT PROJECT?
Een toenemend aantal mensen, zowel jong als oud, hebben diverse zorgnoden die kunnen leiden tot eenzaamheid en sociaal isolement.
Ook de zorg voor jongeren die opgroeien in kwetsbare situaties (op sociaal-economisch vlak, een precaire gezinssituatie, tijdens asielprocedure of in jeugdinstellingen) staat onder druk.
Met het project 'ErfGoedVoelen' spelen we in op deze signalen die we krijgen uit de omliggende wijken, wijkgezondheidscentra en zorginstellingen.
WAT WILLEN WE BEREIKEN?
Een wetenschappelijk onderbouwd draagvlak om interventies met cultureel erfgoed in de welzijnssector te exploreren, stimuleren en normaliseren.
Het nog onontdekte potentieel van cultureel erfgoed aankaarten.
Duurzame en sectoroverschrijdende partnerschappen opzetten en zo de zorg- en erfgoedsector inspireren.
Verder onderzoek rond dit thema richting geven en stimuleren.
HOE PAKKEN WE DIT AAN?
We zetten verschillende pilootprojecten op waarbij we erfgoedmethodieken toepassen. Deze methodieken, zoals object handling en object storytelling, zijn internationaal gekend en gewaardeerd en gebruiken cultureel erfgoed om een langdurige en positieve stimulans te creëren in het leven van mensen. Daarnaast zetten we actief in op expertisedeling.
Meer weten over de opbouw van dit project?
-
AUGUSTUS 2022 - MEI 2023
De drie erfgoedinstellingen starten vier pilootprojecten op. Elk pilootproject gaat met een andere doelgroep aan de slag en gebruikt verschillende erfgoedmethodieken om te werken aan sociaal kapitaal, onafhankelijkheid en veerkracht. Lees hier meer over de gebruikte methodieken.
Onderzoekers doen een literatuurstudie en evalueren vervolgens de impact van de methodiek (interventie).
We eindigen fase 1 met een eerste dataset van onderzoeksresultaten die gebruikt wordt bij de analyse in de volgende fase. Door de vier pilootprojecten leren we wat goed en minder goed werkt bij de verschillende doelgroepen.
MEI 2023 - FEBRUARI 2024
Het project- en onderzoeksteam gaat aan de slag met de resultaten van fase 1 waarbij de aanbevelingen uit die eerste fase worden geïmplementeerd. De bijgestuurde pilootprojecten en het onderzoek van fase 1 worden herhaald. Resultaten worden geanalyseerd en vergeleken met fase 1.
Deze fase betekent het einde van de pilootprojecten. Het projectteam, ondersteund door het onderzoeksteam, legt alle resultaten vast in een rapport dat breed zal verspreid worden. Iedereen die dit wenst, kan deze gegevens gebruiken voor publicaties.
Op basis van dit eindrapport verankeren de erfgoedinstellingen de pilootprojecten als kwaliteitsvolle zorgtrajecten binnen hun instelling.
MAART 2024 - FEBRUARI 2025
In fase drie, tevens de laatste fase, verspreiden we de resultaten van het onderzoek naar de betrokken sectoren (welzijn, cultuur en onderwijs). We willen hen intensief betrekken en samenwerking stimuleren en zo het beleid overtuigen om cultureel erfgoed structureel in te zetten in de zorgsector.
We zetten in op het verspreiden van onze expertise bij zorgopleidingen (verpleegkunde, creatieve therapie, sociaal werk, ergotherapie …) en professionals in de zorg- en erfgoedsector. We gaan na op welke manier we deze sectoren het best kunnen bereiken. We doen dit met aangepaste werkvormen zoals workshops, lesplannen, filmmateriaal, handleidingen en tools ...
De onderzoeksresultaten worden geconsolideerd in nieuw verder onderzoek.