EXPO EN EVENEMENTEN

CARBON  Annick, mei 2022, Bierbeek
feb.
3
naar 1 sep.

CARBON Annick, mei 2022, Bierbeek

Annick wordt als jonge moeder geconfronteerd met de onomkeerbare gevolgen van de ziekte van Huntington. De expo CARBON toont een reeks werken die Annick in mei van 2022 in het creatief atelier van Sint-Kamillus creëerde.

In een korte tijdsspanne ontstaat er een explosie van creativiteit. Haar werk is een uiting van haar doorzettingsvermogen en finesse: de ziekte tast alle controle over bewegingen aan en leidt tot cognitieve en emotionele moeilijkheden – geheugen, concentratie, gedachten ordenen, maar ook depressieve gevoelens en onmacht.

Annick laat zich inspireren door de portretten van Frida Kahlo. Een afspiegeling van kracht of een verbintenis van lijden?

Museum Dr. Guislain vraagt met de expo aandacht voor de ziekte van Huntington, een relatief ongekende erfelijke aandoening die ongenadig kan toeslaan op een jonge leeftijd.

Beeld: Annick, zonder titel, carbon pen, alcoholstift en oliepastel, 2022. Collectie kunstenaar.

Evenement bekijken →
Off-Comics: kinderparcours
mrt.
2
naar 23 jun.

Off-Comics: kinderparcours

Tomoyuki Hirano, New Miho-san Series 1, 2012, Collectie kunstenaar, Machida.

Ontdek tijdens expo Off-Comics de briljante geesten achter de strips. Baan jezelf een weg doorheen de andere wereld van het stripverhaal!

Praktisch
>Kinderparcours voor 5 - 10 jaar
> Gratis (exclusief toegangsticket)
> Doorlopend van 2.03 - 23.06.2024
>Inschrijven niet nodig. Meer info krijg je aan het onthaal.

Evenement bekijken →
Off-Comics
mrt.
2
naar 23 jun.

Off-Comics

Kanako Tayu, zonder titel, 2011. Foto: Claudine Garcia

Historische heldendichten, kronieken van het alledaagse, echte of gefantaseerde trauma’s …: Off-Comics toont een bijzondere geschiedenis van het stripverhaal. Woord en beeld komen samen in werk dat alle regels aan zijn laars lapt. Helden als Kuifje, Captain America of Tex Willer verschijnen in persoonlijke fantasiewerelden en nieuwe protagonisten komen tot leven. De getoonde werken bevinden zich buiten de traditionele kunstinstellingen of vertrouwde distributiekanalen voor strips. De makers nemen de beelden en codes van de negende kunst over, herwerken ze en integreren ze in hun eigen unieke verbeelding en beeldtaal. Ze bedenken nieuwe en verrassende thematische, narratieve en esthetische middelen, net zoals vele hedendaagse striptekenaars.

De tentoonstelling belicht uitzonderlijk werk afkomstig uit gerenommeerde musea zoals de Collection de l'Art Brut in Lausanne, maar ook uit nationale en internationale ateliers en privécollecties. De expo brengt woord en beeld op een niet-conventionele manier bij elkaar en biedt een verfrissende duik in deze andere wereld van het stripverhaal.

Instaprondleiding bijwonen? Dat kan elke eerste zondag van de maand! >>> info

Met werk van:

Sarah Albert, Denis Boudouard, Luigi Brunetti, Wouter Coumou, Hein Dingemans, Karel Frans Drenthe, Johann Fischer, Alfons Frenkl, Giga, Michael Golz, Tomoyuki Hirano, Vojislav Jakić, Frank Johnson, Daniel Johnston, Jim Kaliski, Johann Korec, Katsutoshi Kuroda, Gérard Lattier, Jean Leclercq, Pascal Leyder, Jean-Jacques Liabeuf, Andreas Maus, Norbert Moutier, Yuichi Nishida, Marilena Pelosi, Aldo Piromalli, Luciana Rossi, Gustav Sievers, Kanako Tayu, Dominique Théate, Alfred Trouvé, Oskar Voll en Clemens Wild.

Curator: Erwin Dejasse

© Vojislav Jakic, Jean Leclercq, Frank Johnson, Gérard Lattier, Sarah Albert & Norbert Moutier

In samenwerking met:

Met steun van:

Evenement bekijken →
Ikigai
apr.
27
naar 8 sep.

Ikigai

Itsuo Kobayashi, Untitled, 2021, Collection of the artist.

Ikigai is een Japans voor ‘reden om te zijn’. Wat maakt het leven de moeite waard? Waar zijn we naar op zoek? Vragen die vele antwoorden kennen en die voor ieder van ons anders zijn. Ikigai gaat over een persoonlijke zoektocht waarbij niet alleen de eigen noden van belang zijn maar ook die van onze omgeving. Het is een begrip dat verbindt en dat ons bewustzijn aanscherpt. Iedereen maakt zo nu en dan een balans op. Door stil te staan bij wat we werkelijk willen, komen we dichter bij onszelf. Het weergeven van de wereld rondom, zorgt voor een grotere bewustwording en engagement. De expo Ikigai toont wat het leven de moeite waard maakt.

Voor deze expo slaat kunsthuis Yellow Art in Geel de handen in elkaar met Aiseikai, een Japanse welzijnsorganisatie die het werk van kunstenaars met een beperking behartigd. Kunsthuis Yellow Art is een artistiek atelier voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, verbonden aan het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel. Het is een veilige plek voor ontmoeting en verbeelding. Kunstenaars uit dit Belgische atelier gingen in een mail art project in dialoog met Japanse collega’s.

Ikigai is niet alleen het resultaat van deze interactie, maar zorgt ook voor een primeur. Voor het eerst wordt het grootste deel van het Japanse werk op Europese bodem getoond. De kunstenaars bieden een uniek perspectief op hun ikigai vanuit de eigen culturele achtergrond en artistieke praktijk. Dit uit zich in uiteenlopende gedaantes: van visuele dagboeken, gesofisticeerde pasteltekeningen, imaginaire stadszichten tot sculpturen van gevouwen bladeren.

De expo laat je meevoeren op de golven van de verbeelding van deze Belgische en Japanse kunstenaars. Ontdek hoe Ikigai zich voor ieder van ons vertaalt.

© Annelies Vrints, Danny Smolders, Norimitsu Kokubo, Mina Seino

Partners:

Met de steun van:

Evenement bekijken →
Schoonheid & toeval
mei
12

Schoonheid & toeval

Sabine De Vos

Het boek van Schoonheid en Toeval is een persoonlijke zoektocht langsheen twaalf ontmoetingen waarin schoonheid en toeval de rode draad vormen. Marie Peeters gaat in gesprek met mensen waar ze een fascinatie voor heeft, aangewakkerd door de verwevenheid van hun werk en persoonlijkheid. 

Marie zoekt naar wat het geheel van schoonheid en toeval in hun leven betekent, maar zij vragen dat ook aan haar. 
Dialoog, gedachten, fantasieën, observaties; met een melancholische blik, die detail en humor in zich draagt.

Zo ontstaat er een wisselwerking tussen auteur en gast waarin beiden zich kwetsbaar opstellen. Die tocht gaat verder. Binnen het kader van het Museum Dr. Guislain waar vanuit artistieke expressie aandacht is voor alle lagen van psychische kwetsbaarheid gaat Marie in gesprek met Sabine De Vos.

Sabine De Vos is verzot op mensen, boeken, verhalen, stemmen en reizen. Door haar schrijven, presenteren en in dialoog treden met een publiek komt ze letterlijk en figuurlijk de wereld tegen.

Marie en Sabine kwamen elkaar al tegen zonder elkaar op dat moment te ontmoeten. Daar komt nu verandering in. Toevallig of niet op Moederdag, wanneer de warmte en kracht van de oerschoonheid ons eens te meer kunnen omringen.

Welkom om deelgenoot te zijn van deze ontmoeting. 

Zondag 12.05.2024 > 15u - 16u > Museum Dr. Guislain
> gratis, inschrijven via info@museumdrguislain.be
> Napraten in het museumcafé

Evenement bekijken →
All Greeks Festival @Guislain
mei
16
naar 19 mei

All Greeks Festival @Guislain

Dompel jezelf in mei en juni 2024 bij dageraad onder in de betoverende wereld van de Griekse tragedie. Welkom bij ALL GREEKS, het onmisbare gratis stadsfestival vol cultureel vuurwerk.

Meer info, klik hier.

Kom naar de Guislainsite voor volgende tragedies:

Dinsdag 14 mei om 11u / HEKABE'S REVENGE IS GRIEF / Kiosk

Voor deze installatie haalt theatermaker Khadija El Kharraz Alami inspiratie uit haar ontmoetingen met kinderen, jongeren en volwassenen die in Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain verblijven. En uit de aardedonkere tragedie Hekabe. Daarin worden we geconfronteerd met de ontzagwekkende rouw – een rouw die voorbij de taal, voorbij het mens-zijn reikt – en de gruwelijke wraak van de Trojaanse koningin Hekabe, die al haar kinderen en geliefden heeft verloren.

In deze tijd van veel psychisch lijden en oorlogsgeweld blijven talrijke emoties onbesproken en onverwerkt. Guislain geeft El Kharraz Alami de mogelijkheid om daarbij stil te staan, om met haar installatie ruimte te maken voor gezamenlijke rouw.

Donderdag 16 mei om 11u / HYPO - HET HYPOCRIETE THEATER / Guislaintuin (Binnentuin Museum Dr. Guislain)

De vijf hypocrieten van WOLF WOLF gaan aan de slag met de hypocrisie in Euripides’ Hippolytos. Op een bijzondere dag, ergens in de zesde eeuw voor Christus, maakte een dappere zanger zich plots los uit het koor. Hij wisselde gezangen in voor gesproken teksten en werd zo de grondlegger van de Griekse tragedie. Ze noemden hem hypokrites, wat “antwoorder” of “acteur” betekende.

Gaandeweg verloor de hypokrites  zijn reputatie en het woord zijn oorspronkelijke betekenis. De acteur werd een huichelaar, een hypocriet. En het respectabele vak van de hypokrites – de kunst van het toneelspelen – een schijnvertoning, simpelweg doen alsof. Maar wie speelt in Hippolytos  precies (met) wie? Wanneer wordt spelen gevaarlijk? Wanneer is het noodzakelijk? En natuurlijk: waarom doen we het zo ontzettend graag?

Zaterdag 18 mei om 11u / ALL YOU CAN GREEK III - ALKESTIS OUTDOORS / Guislaintuin (binnentuin Museum Dr. Guislain)

Het collectieve schrijf- en vertelatelier van Victoria Deluxe, destijds opgericht om ervaringen met psychische kwetsbaarheid en geestelijke gezondheidszorg te delen, focust voor de derde keer op een Griekse tragedie. Als archeologen wroeten de schrijvers en spelers in de vruchtbare aarde van Euripides’ Alkestis, op zoek naar antieke scherven die raken aan henzelf en aan vandaag. Daarna wisselen ze het nauwgezette graafwerk in voor de creatie van woeste collages, als spiegels van onze 21ste-eeuwse ziel.

Zondag 19 mei om 11u / DE WAANZIN VOORBIJ / HERAKLES' WAANZIN (ISM UGENT) / Kiosk

Tijdens deze bijeenkomst richten we onze blik op de eeuwenoude tekst van Euripides en op objecten uit het Museum Dr. Guislain, die getuigen van de geschiedenis van de psychiatrie. Hoe kijken we vandaag naar zij die de dingen anders zien, als ervaringskundige en als toeschouwer? Wanneer heeft waan zin? Kan die ook een scheppende kracht zijn? Hoe gaat waan aan alle zin voorbij?

Zondag 19 mei om 13u / SPIEGELWANDELING / Kiosk

NTGent biedt al jaren de kans aan Gentse scholieren om tijdens een spiegelproject een eigen interpretatie te maken van een theatervoorstelling of -tekst. Tijdens ALL GREEKS FESTIVAL gaan de leerlingen aan slag met een Griekse tragedie. Op vier zondagen in vier wijken organiseert NTGent een spiegelwandeling: verschillende scholen tonen het resultaat van hun sessies met een theaterdocent. Wandelaars krijgen de kans om de toonmomenten te bewonderen om 13u en om 15u. De wandeling duurt ongeveer 75 minuten.

Op zondag 19 mei 2024, rondom het Guislaininstituut, kan je de projecten bewonderen van Go! Atheneum Voskenslaan, Sint-Barbaracollege Gent, Don Bosco Technisch Instituut Sint-Denijs-Westrem en Go! Atheneum Wispelberg.

Evenement bekijken →
International Conference European Outsider Art Association
mei
23
naar 26 mei

International Conference European Outsider Art Association

Outsiderkunst, kunstenaarscollectieven en activisme

Van de beeldhouwateliers uit de Klassieke Oudheid tot de recente Documenta 15: kunstenaarscollectieven hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de kunstgeschiedenis. Van gedeeld eigenaarschap tot een gedeelde ideologie: collectieven kunnen op verschillende niveaus en op uiteenlopende plekken verandering teweegbrengen. Hoe gebruiken kunstenaarscollectieven kunst in hun strijd voor mensenrechten? Wat maakt hen zo bijzonder in de kunstwereld? En geldt het concept van een kunstenaarscollectief ook voor outsiderkunstateliers?

Museum Dr. Guislain organiseert in 2024 de jaarlijkse conferentie en general assembly van de European Outsider Art Association (EOA). Welkom in Gent!

PROGRAMMA
Dit event is Engelstalig.

  • Donderdag 23 en zaterdag 25 mei 2024: Tweedaagse bezoeken in België

  • Vrijdag 24 mei 2024: Internationale conferentie

  • Zondag 26 mei 2024: General assembly

De European Outsider Art Association (EOA) is een overkoepelende organisatie ter promotie van kunst en kunstenaars die zich buiten de mainstream kunstwereld bevinden.

Met de steun van

Evenement bekijken →
Instaprondleiding Off-Comics
jun.
2

Instaprondleiding Off-Comics

Elke eerste zondag van de maand organiseert Museum Dr. Guislain een instaprondleiding. Een gids neemt je mee in de huidige tentoonstelling. Deze komende zondagen ontdek je de andere wereld van het stripverhaal.

Off-Comics toont een bijzondere geschiedenis van het stripverhaal. Woord en beeld komen samen in werk dat alle regels aan zijn laars lapt. De makers nemen de beelden en codes van de negende kunst over, herwerken ze en integreren ze in hun eigen unieke verbeelding en beeldtaal. Ze bedenken nieuwe en verrassende thematische, narratieve en esthetische middelen, net zoals vele hedendaagse striptekenaars.

Praktische info
Zondag 3.03 / 7.04 / 5.05 / 2.06.2024
Museum Dr. Guislain, om 14u30 aan het onthaal
Schrijf je in per mail naar info@museumdrguislain.be
Toegangsticket + 5€
Duur: 1,5u

Evenement bekijken →
Spring School 2024
jun.
3
naar 7 jun.

Spring School 2024

Gent, Leeds en Tilburg, drie Europese steden met rijk textielerfgoed, dat is de aanleiding voor Museum Dr. Guislain om een driedelige reeks van internationale vormingsmomenten te organiseren. Hoewel elke editie een specifieke focus heeft (gemeenschappen, co-creatie en maken/makers) vormt de rode draad het bezig zijn met textiel erfgoed en impact daarvan op het welzijn van individuen en gemeenschappen. Daarbij werken de deelnemers gedurende de drie edities aan een collectief textielproject onder begeleiding van kunstenaar en onderzoekster Claire Wellesley-Smith (UK).

Een eerste editie vond plaats in Gent (Spring School 2023) waar de focus lag op het werken met erfgoedgemeenschappen. Voor de tweede editie in Leeds (Winter School 2024) stond co-creatie centraal. Museum Dr. Guislain werkte daarvoor samen met Leeds Museums and Galleries en Arts & Sciences University College London. De derde editie staat in het teken van maken en makers waarvoor Textielstad Tilburg de uitvalsbasis is.

Gedurende de vijfdaagse Spring School krijgen de deelnemers een theoretische onderbouwing voor het werken met erfgoed, gemeenschappen en makers. Het uitgangspunt is dat het werken met (textiel)erfgoed kan bijdragen aan het verbeteren van welzijn. De deelnemers krijgen dan ook een breed scala aan methodieken en instrumenten gebaseerd op inspirerende praktijkvoorbeelden waar cultureel erfgoed wordt gebruikt voor het verbeteren van het welzijn.

Vanuit Tilburg zijn Stadsmuseum Tilburg en TextielMuseum aangehaakt bij de Spring School aangezien de doelstelling nauw aansluit bij de beleidsplannen van de eigen organisaties en gemeente Tilburg. ‘Kunst en cultuur met sociale impact moet worden bestendigd,’ zo wordt gesteld in het Cultuurplan. Projecten die gebaseerd zijn op kunst, erfgoed en identiteit kunnen immers bijdragen aan de oplossing van diverse maatschappelijke opgaven.

De Spring School Cultural Heritage & Wellbeing: Textile Cities vindt plaats in Tilburg (NL) van maandag 3 tot en met vrijdag 7 juni 2024.

Alle informatie en hoe u kunt deelnemen aan dit uniek trainingsprogramma vindt u op deze pagina (in het Engels).

Benieuwd naar de vorige editie? Lees het verslag over de Winter School in Leeds!

Evenement bekijken →
Inclusief erfgoedtoerisme: Open geesten, open wereld
jun.
6

Inclusief erfgoedtoerisme: Open geesten, open wereld

Joseph Lambert

Hoe kunnen toeristische organisaties, zoals musea, hun toegankelijkheid verbeteren voor mensen met psychische uitdagingen? Museum Dr. Guislain en Thomas More namen deel aan het Erasmus+ MindTour project. Ontdek op 6 juni de resultaten!

Wat komt aan bod?

  • Verkrijg inzicht in de doelen en benaderingen die gebruikt werden in ons onderzoek om toerisme inclusiever te maken.

  • Leer over het belang van meer kennis over mentale beperkingen in de toeristische sector

  • Ontdek hoe innovatieve benaderingen, zoals design thinking en persona creation, kunnen helpen om toeristische ervaringen aan te passen aan uiteenlopende behoeften.

  • Ontdek het ontwikkelingsproces van onze prototypes gericht op het verbeteren van toegankelijkheid.

Museum Dr. Guislain vertelt je over hun samenwerking in het project, de blijvende impact ervan en de toekomstplannen.

Voor wie?

Professionals in de toeristische sector, studenten, beleidsmakers en iedereen die toerisme en meer specifiek musea voor iedereen toegankelijk wil maken.

Praktisch
Donderdag 6.06.2024 
Museum Dr. Guislain >>>14u tot 16u
Schrijf je hier gratis in! Plaatsen zijn beperkt!

Museum Dr Guislain en Thomas More namen deel aan het Erasmus+ MindTour-project dat bekroond werd met het label EU-Voorzitterschap. Ontdek op 6 juni hoe het bijdraagt aan ons rijke erfgoed en de toegankelijkheid in Vlaanderen.

Evenement bekijken →
Studiedag ErfgoedVoelen
jun.
17

Studiedag ErfgoedVoelen

Expo WE MAKEN FIORETTI in Museum Dr. Guislain

Hoe gebruik je erfgoed(objecten) in de zorg?

Werk je in de zorg/welzijn of erfgoedsector? Zoek je handvaten om met erfgoed aan de slag te gaan? Laat je inspireren door de ervaringen van deelnemers, medewerkers en kunstenaars. Kom op maandag 17.06.2024 naar het panelgesprek met experten uit de zorg- en erfgoedsector!

Praktisch
Maandag 17.06.2024 > 13u - 17u
Museum Dr. Guislain
Schrijf je hier gratis in.

Evenement bekijken →
PSYCHO JAZZ
jul.
5
naar 7 jul.

PSYCHO JAZZ

Psycho Jazz 2023

PSYCHO JAZZ IS BACK!
De overtreffende trap van free jazz brengt een ode aan chaos, fantasie, genialiteit en lekker eten.

Programma volgt!

Waarom Psycho Jazz?
In 1975 vond het Schizo Culture colloquium in Colombia University plaats. Organisator Sylvère Lotringer strikte filosoof Michel Foucault, schrijver William Burroughs en componist John Cage voor panelgespreken en lezingen. Het programma bestond verder uit workshops zoals Gay Liberations, Mental Patients’ Liberation en Feminism and Therapy.

De bijeenkomst werd afgesloten door een SCHIZO PARTY met een optreden door The Ramones. Museum Dr. Guislain en Lucinda Ra treden in de voetsporen van dit legendarisch event.

“One does not desire revolution. Desire is revolutionary.”
G. Deleuze & F. Guattari

Met de steun van:

Evenement bekijken →
International Conference Culture & Mental Health: Refugees
nov.
28
naar 29 nov.

International Conference Culture & Mental Health: Refugees

Welkom in Museum Dr. Guislain!

De tweede internationale conferentie Culture & Mental Health zal plaatsvinden in Museum Dr. Guislain op 28 en 29 november 2024. Deze conferentie heeft tot doel de kennis, discussie en debat rond culturele interventies die gericht zijn op het verbeteren van het welzijn van mensen die herstellen van geestelijke gezondheidsproblemen of mensen in kwetsbare situaties te bevorderen.

Het overkoepelende thema van deze conferentie is het onderzoeken van de rol van kunst en cultuur bij het ondersteunen van de geestelijke gezondheid en het welzijn van vluchtelingen. Binnen dit thema hebben we drie hoofdlijnen gedefinieerd waarrond alle bijdragen voor deze conferentie in het programma zullen worden gestructureerd, zijnde:

  • Lived experience of displacement

  • Communities and resilience

  • Place and language

Call for contributions

We zijn op zoek naar voorstellen van mensen die werken aan creatieve projecten die voldoen aan de hoofdlijnen hierboven. U kunt een bijdrage leveren via presentatie of workshop. Voorstellen kunnen de vorm aannemen van presentaties of workshops.

De einddatum voor het indienen van een voorstel is 30 March 2024.
Alle informatie en hoe u een voorstel kan indienen vindt u op deze pagina (in het Engels).

Patners:

In samenwerking met:

Met de steun van:

Evenement bekijken →

Instaprondleiding Off-Comics
mei
5

Instaprondleiding Off-Comics

Elke eerste zondag van de maand organiseert Museum Dr. Guislain een instaprondleiding. Een gids neemt je mee in de huidige tentoonstelling. Deze komende zondagen ontdek je de andere wereld van het stripverhaal.

Off-Comics toont een bijzondere geschiedenis van het stripverhaal. Woord en beeld komen samen in werk dat alle regels aan zijn laars lapt. De makers nemen de beelden en codes van de negende kunst over, herwerken ze en integreren ze in hun eigen unieke verbeelding en beeldtaal. Ze bedenken nieuwe en verrassende thematische, narratieve en esthetische middelen, net zoals vele hedendaagse striptekenaars.

Praktische info
Zondag 3.03 / 7.04 / 5.05 / 2.06.2024
Museum Dr. Guislain, om 14u30 aan het onthaal
Schrijf je in per mail naar info@museumdrguislain.be
Toegangsticket + 5€
Duur: 1,5u

Evenement bekijken →
ravensbrück
mei
2
naar 3 mei

ravensbrück

Aline Vervoort, de grootmoeder van Stefanie Claes, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met haar ouders opgepakt in hun huis in Winksele. Een jaar lang verbleef Aline in het Duitse vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Ze overleefde die donkere maanden vol koude, honger en mishandeling. Haar leven was voor altijd getekend door de gruwelijke oorlogsgebeurtenissen. Niets was ooit nog hetzelfde.

Als kind droomde Stefanie soms dat soldaten haar straat binnenvielen en dat ze moest vluchten. Maar het was pas op haar 16 jaar dat ze echt besefte welk drama er zich in haar familie had afgespeeld, dat ze daarover gesprekken is begonnen met haar grootmoeder en moeder. Gaandeweg werd het duidelijk dat het oorlogsverleden van haar familie overal tussen, in, op en onder zat.

Met Mia Kermis ontwikkelde Stefanie haar bijzondere theatertaal: klein, ambachtelijk, persoonlijk en beeldend. Deze manier van vertellen zet zich verder om het verhaal van Aline Vervoort, en de echo daarvan doorheen de generaties, te theatraliseren.

Als inspiratiebron voor ravensbrück baseerde Stefanie zich op gesprekken met haar grootmoeder en haar moeder en flarden uit persoonlijke brieven, naast documentaires, historische naslagwerken en interviews met trauma-experten. ravensbrück is een woordeloze en beeldende voorstelling voor volwassenen en (hun) kinderen vanaf 10 jaar, voor een beperkt publiek. Meer dan over de
letterlijke betekenis van een oorlogstrauma, gaat ravensbrück over hoe bepaalde gebeurtenissen een levenslang effect hebben in je leven. Drie generaties vrouwen staan centraal, want iedereen is een kind van iemand.

Praktisch
> Do. 2.05.2024 (20u) + vrij 3.05.2024 (20u)
> Museum Dr. Guislain
> Klik hier voor tickets


Concept, ontwerp & spel Stefanie Claes / Dramaturgie & feedback Sofie Van der Linden, Barbara Claes & Simon Allemeersch/ Lichtadvies Marlies Jacques / Grafische vormgeving Mario Debaene / Productie Lucinda Ra / Coproductie De Studio & VIERNULVIER / In samenwerking met De Grote Post, Museum Dr. Guislain & c o r s o / Met de steun van De Vlaamse Gemeenschap, Stad Gent & deAuteurs / Met dank aan Algemeen Rijksarchief Dienst Archief Oorlogsslachtoffers / Spreiding Vincent Company

Evenement bekijken →
‘trouma en komunikaatsie’
apr.
30
naar 3 mei

‘trouma en komunikaatsie’

Op 30 april en 2&3 mei organiseert Lucinda Ra i.s.m. VIERNULVIER, Kopergietery en Museum Dr. Guislain, een driedaagse in Museum Dr. Guislain rond de voorstelling ravensbrück van Stefanie Claes/Lucinda Ra, waarin ze op een woordeloze manier vertelt dat een oorlogstrauma kan doorleven in de volgende generaties. 

We gaan met deze driedaagse van start op dinsdagavond 30.04 om 20u met een (gespreks)avond waarin we naar aanleiding van ravensbrück in gesprek gaan met Henri Heimans en Dirk Verhofstadt over hun recent uitgebrachte boek 'KZ Syndroom'.

We nodigen ook Neslihan Dogan, Bernard Van Eeghem, Jeroen Van Herzeele, Heloïse Van Herzeele, Caroline Vandekinderen, Ico Maly (o.v.) e.a. uit om met woorden, poëzie, een reus, video, verf en muziek het onderwerp 'trauma en communicatie' belichten.


Programma:

 Dinsdag 30.4
Gespreksavond 'trouma en komunikaatsie' >> 20u. 

> >> Gratis maar we vragen wel om te reserveren op: info@museumdrguislain.be

Donderdag 2.5

Schoolvoorstelling ravensbrück >> 14u
Avondvoorstelling ravensbrück >> 20u (uitverkocht)

>>> Reservatie voorstelling: klik hier.

Vrijdag 3.5 

Schoolvoorstelling ravensbrück >> 14u
Maaltijd in museumcafé >> 18.30u (reservatie via koen@lucindara.be)
Avondvoorstelling ravensbrück >> 20u (uitverkocht)
Concert Mustafa Aydin en Misra Aydin 

>>> Reservatie voorstelling: klik hier

 In samenwerking met VIERNULVIER, Kopergietery, Museum Dr. Guislain en met dank aan PC Guislain, Victoria Deluxe en de medewerkers van Pardon Servies.

Met de steun van de Vlaamse gemeenschap, stad gent en deAuteurs

Evenement bekijken →
UNFORBIDDEN
apr.
26
naar 5 mei

UNFORBIDDEN

iArts year one invites you to visit “Unforbidden”, an exhibition with psychiatry and psychology as its focal point. The students have viewed the Unhinged and Off-Comics exhibition at museum Dr.Guislain, Ghent, and L’événement d’être là at museum Trinkhall, Liege. In response to this, the students have conducted artistic and theoretical research, which has resulted in a collection of artworks expressing their findings.  Through these diverse artworks they invite you to contemplate the complexities of the human mind, offering unique perspectives on emotion, cognition and identity. 

We look forward to welcoming you!

Opening night: Friday 26th of April, 17.00 - 20.00, works will be visible until Sunday 5th of May, at Museum Dr. Guislain

Evenement bekijken →
Erfgoeddag: De Kamer van Franske
apr.
21

Erfgoeddag: De Kamer van Franske

De kamer van Frans. Foto: Ivan Mervillie

Welkom op de kamer van Franske!

Wat betekent het om te wonen en te leven in een voorziening? Franske ging als eerste begeleid wonen in Gent, in een huis op een steenworp van het psychiatrisch ziekenhuis Guislain. De Kamer van Franske onderzoekt het begrip ‘thuis’ en een ‘thuisgevoel’ binnen en buiten de muren van de psychiatrie.

Erfgoeddag focust dit jaar op het thema “thuis”.

Praktisch

> zondag 21.04.2024
> 10u - 18u
> De Kamer van Franske bevindt zich in de expo Op Losse Schroeven.
> Gratis toegang tot Op Losse Schroeven

Installeer de erfgoedapp om De Kamer van Franske te verkennen. Vergeet je oortjes niet mee te brengen. Geen smartphone? Er is een tablet ter plaatse.

Evenement bekijken →
Slow art: een outsider in ons midden
apr.
13

Slow art: een outsider in ons midden

Op de dag van de “slow-art” ontdekken we een kunstwerk op een nieuwe manier. Het is niet de gids die alle kennis in petto heeft, maar jullie zelf zijn aan de beurt. We wisselen onze gedachten met elkaar uit en verwoorden waar onze fantasie en onze gevoelswereld ons naartoe brengen door samen te kijken.

Dit is een laagdrempelige manier om de collectie van het Museum Dr. Guislain van dichtbij te leren kennen. Het wordt een verrijkende en verdiepende ervaring, waarbij je versteld staat van hoeveel je ziet en ervaart als je langer kijkt, en hoe de andere deelnemers een wereld vol nieuwe betekenissen voor je openen. Wees welkom!

Slow-art day is een dag waarom mensen de tijd nemen om van kunst te genieten. In Museum Dr. Guislain worden de sessies geleid door Joke Lootens, kunsthistorica en gids.

Waar? Museum Dr. Guislain, afspraak aan het onthaal
Wanneer? zaterdag 13.04.2024
Hoe laat? Sessie 1 om 14u / sessie 2 om 16u (duur: 1uur)
Hoe inschrijven? via info@museumdrguislain.be
Ticket?
5€ (exclusief toegangsticket)

Evenement bekijken →
Off-Comics: kidsedition ✏️
apr.
10

Off-Comics: kidsedition ✏️

Tomoyuki Hirano, New Miho-san Series 1, 2012, Collectie kunstenaar, Machida.

Ga samen met een gids op ontdekking in de tentoonstelling Off-comics! Ontdek op een speelse manier de bijzondere strips en briljante tekenaars. Dan is het aan jou! Ga als een echte kunstenaar aan de slag in ons tekenatelier.

Iedereen is welkom, zolang je maar graag tekent! ✏️

Praktisch
> Workshop tekenen + rondleiding
> 14u - 16u (afspraak aan het onthaal)
> Leeftijdsniveau: 5 - 10 jaar
> Ticket: 3 euro/kind (+ toegangsticket voor een volwassene)
> Inschrijven via info@museumdrguislain.be
Plaatsen zijn beperkt! Snel inschrijven is de boodschap!

Evenement bekijken →
Instaprondleiding Off-Comics
apr.
7

Instaprondleiding Off-Comics

Elke eerste zondag van de maand organiseert Museum Dr. Guislain een instaprondleiding. Een gids neemt je mee in de huidige tentoonstelling. Deze komende zondagen ontdek je de andere wereld van het stripverhaal.

Off-Comics toont een bijzondere geschiedenis van het stripverhaal. Woord en beeld komen samen in werk dat alle regels aan zijn laars lapt. De makers nemen de beelden en codes van de negende kunst over, herwerken ze en integreren ze in hun eigen unieke verbeelding en beeldtaal. Ze bedenken nieuwe en verrassende thematische, narratieve en esthetische middelen, net zoals vele hedendaagse striptekenaars.

Praktische info
Zondag 3.03 / 7.04 / 5.05 / 2.06.2024
Museum Dr. Guislain, om 14u30 aan het onthaal
Schrijf je in per mail naar info@museumdrguislain.be
Toegangsticket + 5€
Duur: 1,5u

Evenement bekijken →
Strip of het ei?
mrt.
30
naar 7 apr.

Strip of het ei?

Tomoyuki Hirano, New Miho-san Series 1, 2012, Collectie kunstenaar, Machida.

Kom tijdens de eerste week van de paasvakantie (houten) eitjes zoeken! Versier je eitje in het thema van de expo Off-Comics: strips en stripfiguren! Hang je eitje met een lint aan het kunstwerk Cage John van Willem Boel, ook wel gekend als “het klimrek”.

Heb je je eitje aan het kunstwerk gehangen? Dan wacht je een lekkere verrassing! Vraag ernaar aan het onthaal!

Iedereen is welkom om een eitje in de guislaintuin te zoeken.

TIP: in de tuin zijn er niet alleen eitjes te rapen, maar ook gouden sterren! Vind een ster en kies een leuk cadeautje in het museumcafé!

Praktisch
Raap en versier eitjes van zaterdag 30.03 tot en met zondag 7.04.2024 tijdens de openingsuren van het museum. Versieren doe je in het museumcafé!

Dikke merci aan de Ziekenhuisschool voor het maken van de eitjes!

Evenement bekijken →
Grafixx@Guislain
mrt.
23

Grafixx@Guislain

Off-Comics toont een bijzondere geschiedenis van het stripverhaal. Woord en beeld komen samen in werk dat alle regels aan zijn laars lapt. Helden als Kuifje, Captain America of Tex Willer verschijnen in persoonlijke fantasiewerelden en nieuwe protagonisten komen tot leven.

Naar aanleiding van de expo cureert Grafixx op zaterdag 23 maart een speciaal dagprogramma bij Museum Dr. Guislain in Gent! Kom luisteren naar de boekenclub met Martha Verschaffel, Gabri Molist en Kaylan Saro, schuif aan voor de workshop met Kim Troubleyn, of laat je verleiden tot een aankoop in het zine fest, met publicaties in eigen beheer van kunstenaars van over de hele wereld.

Programma

13u - 17u: Zine fest
Een verse portie verrukkelijke small press wordt geserveerd op het zine fest. Boekenwurmen en beeldenjagers halen hun hart op bij een zorgvuldig gekozen selectie prentenboeken, strips en zines van internationale auteurs en spannende uitgeverijen.
14u - 17u: workshop

Kim Troubleyn leert je etsen met huis-, tuin- en keukenmateriaal! Schuif op elk moment aan tafel aan.
15u - 16u: boekenclub
Tijdens de boekenclub openen Martha Verschaffel, Gabri Molist & Kaylan Saro samen met Obi Mundorff hun boekenkast, en daarmee ook een stukje van hun creatieve ziel. Ze vertellen er over eigen recente publicaties, onthullen hun dierbaarste inspiratiebronnen, en nemen favoriete uitgaven onder de loep.

GRATIS EVENT + REDUCTIE INKOM EXPO OFF-COMICS

© Kaylan Saro, Martha Verschaffel en Gabri Molist  

Martha Verschaffel woont en werkt in Gent, België. Ze tekent en creëert verhalen waarbij beelden het verhaal eerder suggereren dan verduidelijken. Donkere en vervreemdende potloodtekeningen komen voort uit dromen, nachtmerries of obsessies. Haar tekeningen zijn minimalistisch en mooi, soms zo monotoon als minimal music. Uitgeverij Bries heeft twee graphic novels van Martha uitgebracht: Lily (2015) en Passages (2021). Ze produceert ook haar eigen zines en visuele publicaties. Met haar laatste boek Passages werd ze genomineerd voor een Henry van de Velde Award for Graphic Design (2023) >>>> instagram

Kaylan Saro (°1997) studeerde in 2022 af aan LUCA school of arts, Brussel, richting beeldverhaal / illustratie. Saro’s debuutalbum Fatum mundi is een visuele en narratieve rollercoaster. Fatum mundi is een associatieve strip, waarin bewust een duidelijke verhaallijn ontbreekt. Saro hanteert een veelvoud aan stijlen en laat het tekenplezier van elke pagina spatten. Sinds herfst 2023 vrolijkt hij Humo op met TTT-strookjes en illustraties. >>>> instagram

Gabri Molist (°1993) brengt zijn dagen graag door met het tekenen van nieuwsgierige mensen. Na zijn studies Kunst en Design aan de Escola Massana in Barcelona, voltooide hij een Master in Fine Arts aan de LUCA School of Arts Gent. In 2019 richtte hij mee Muntpunt Zine Club op in Brussel en publiceerde intussen Dormir, c'est mourir (Bang Ediciones, 2021), Asonancia (Apa-Apa Cómics, 2018) en Ah I Laugh to See Myself So Beautiful In This Mirror (Ruja Press, 2020). Hij vervolledigt momenteel een doctoraat en geeft les aan LUCA School of Arts Gent. >>>> instagram

Evenement bekijken →
Boekenmarkt
mrt.
23
naar 24 mrt.

Boekenmarkt

Kom snuisteren op de boekenmarkt in Museum Dr. Guislain! Van fotoboeken tot catalogi, de markt biedt een verscheidenheid aan boeken (uit eigen beheer) aan. Doe gouden zaken dankzij de lage prijzen (0.50 cent tot 20 euro)!

Wie zoekt die vindt!
In onze binnentuin zitten tientallen boeken verstopt! Ga op zoek en neem je vondst mee naar huis.

Praktisch

> zaterdag 23 + zondag 24.03.2024
> 13-17u
>Museumcafé Het Badhuis, Museum Dr. Guislain

een greep uit de selectie

Evenement bekijken →
WE MAKEN FIORETTI
mrt.
8
naar 5 mei

WE MAKEN FIORETTI

Vijf jongeren, begeleiders, een zolder en objecten uit het verleden: wat gebeurt er als regels wegvallen, vrijheid vrij spel heeft en stoppen kan leiden tot herbeginnen?

De creatieve reis start met archiefobjecten, maar breidt al snel uit naar andere objecten, ruimtes, uitspraken of eigen verhalen als aanknopingspunten voor nieuwe creaties. In alle vrijheid komen er samenwerkingen tot stand, wordt er geëxperimenteerd, afgezonderd en gestopt om opnieuw te beginnen. De expo is dan ook het resultaat van een diversiteit aan persoonlijke verhalen.

We maken Fioretti komt tot stand dankzij de samenwerking tussen Museum Dr. Guislain en Fioretti, de kinder- en jongerenafdeling van het Guislainziekenhuis. De jongeren worden begeleid door kunstenaar Karolien Soete. Dit valt onder het project ErfGoedVoelen waarbij erfgoedobjecten ingezet worden in de zorgsector.

Sfeer opsnuiven? Zie de video: "We maken Fioretti"

Rondleiding? Personeel van P.C Guislain kan een persoonlijke rondleiding aanvragen via thomas.reynhout@museumdrguislain.be.

Evenement bekijken →
Instaprondleiding Off-Comics
mrt.
3

Instaprondleiding Off-Comics

Elke eerste zondag van de maand organiseert Museum Dr. Guislain een instaprondleiding. Een gids neemt je mee in de huidige tentoonstelling. Deze komende zondagen ontdek je de andere wereld van het stripverhaal.

Off-Comics toont een bijzondere geschiedenis van het stripverhaal. Woord en beeld komen samen in werk dat alle regels aan zijn laars lapt. De makers nemen de beelden en codes van de negende kunst over, herwerken ze en integreren ze in hun eigen unieke verbeelding en beeldtaal. Ze bedenken nieuwe en verrassende thematische, narratieve en esthetische middelen, net zoals vele hedendaagse striptekenaars.

Praktische info
Zondag 3.03 / 7.04 / 5.05 / 2.06.2024
Museum Dr. Guislain, om 14u30 aan het onthaal
Schrijf je in per mail naar info@museumdrguislain.be
Toegangsticket + 5€
Duur: 1,5u

Evenement bekijken →
Slow art- Een outsider in ons midden
feb.
25

Slow art- Een outsider in ons midden

In deze "slow art"-sessie ontdekken we een kunstwerk eens op een hele nieuwe manier. Het is niet de gids die er alle kennis over in petto heeft, maar jullie zelf zijn aan de beurt. Gedurende een uurtje wisselen we met elkaar uit wat we zien op het werk, en waar onze fantasie en onze gevoelswereld ons naartoe brengen door samen te kijken. Voorkennis is absoluut niet noodzakelijk. Dit is een hele laagdrempelige manier om de collectie van het Guislainmuseum eens van dichtbij te leren kennen. Wat we u kunnen beloven is dat het een hele verrijkende en verdiepende ervaring wordt, waarbij je versteld staat hoeveel je ziet en ervaart als je langer kijkt, en hoe de andere deelnemers een wereld vol nieuwe betekenissen voor je openen. Wees welkom! Begeleid door Joke Lootens, kunsthistorica verbonden als gids en vrijwilligster aan het museum. 

Info:
Waar? Museum Dr. Guislain,
Jozef Guislainstraat 43b, 9000 Gent
Wanneer? zondag 25 feb 2024/ 31 mrt 2024
Hoe laat? 14u30
Hoe inschrijven? Schrijf je in per mail naar info@museumdrguislain.be
Ticket?
5€ (exclusief toegangsticket)

Evenement bekijken →
Conflict & Trauma
feb.
22

Conflict & Trauma

Beeld uit Ravensbrück, een voorstelling van Stefanie Claes

Wat doen geweld en oorlogsleed met een mens, met volwassenen en kinderen? Hoe beleeft iemand levensbedreigende stresssituaties? Wat “na” het conflict? Is het mogelijk om te helen? Of wordt de pijn van generatie op generatie doorgegeven?

Museum Dr. Guislain nodigt op donderdag 22.02.2024 verschillende experts uit om te spreken over trauma vanuit hun ervaringen, onderzoek en expertise.

Donderdag 22.02.2024 om 20u
Lezingzaal Museum Dr. Guislain

Reserveer je ticket
Ingang is 5 euro & gaat integraal naar het Rode Kruis.

PROGRAMMA

20u Historische blik op Israël/Palestina (ENG)
Prof. Christopher Parker (Ugent, Conflict & Development Studies)

20u45 Gesprek over trauma (NL)
Peter Decroubele (moderator)
Belgische journalist, verslaggever en recensent bij de openbare omroep VRT.
Stefanie Claes
Theatermaker, haar voorstelling Ravensbrück is een woordeloze en beeldende voorstelling over oorlogstrauma en hoe bepaalde gebeurtenissen een levenslang effect hebben.
Birsen Taspinar
Klinisch psychologe, antropologe, auteur en docent aan de Odisee Hogeschool Brussel. Psychologie kan volgens haar niet zonder culturele betekenissystemen beschouwd worden. Ze werkt rond transgenerationeel trauma.
Jens Franssen
Defensie-expert bij VRT. Hij is gespecialiseerd zich in het Midden-Oosten en de Arabische Wereld.
Christopher Parker
Professor aan de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen (Ugent), vakgroep Conflict & Development Studies. Hij is gespecialiseerd in het Midden-Oosten.

22u Napraten in het café

Evenement bekijken →
Instaprondleiding Zonder titel
feb.
4

Instaprondleiding Zonder titel

Museum Dr. Guislain beeldt zich de stem in van de zwijgers. Zonder titel is een memoriaal voor onbekende of anonieme kunstenaars. In zijn zoektocht naar logica en structuur, speelt de expo een spel van paradoxen en tegenstellingen. Enkel de verwondering over de nooit gehoorde verhalen houdt stand. Zonder titel is een ode aan de verwarring en een spreekbuis voor de stemlozen.

Elke eerste zondag van de maand organiseren we een instaprondleiding in Zonder titel. Een gids neemt je mee in het verhaal van de stemlozen.

Wanneer? Zondag 5.11.2023 / 3.12.2023 / 7.01.2024 / 4.02.2024
Waar? Museum Dr. Guislain, start aan het onthaal
Hoe laat? 14u30
Hoe inschrijven? Schrijf je in per mail naar info@museumdrguislain.be
Ticket? 5€ (exclusief toegangsticket)

Evenement bekijken →
Expo Zorgzaam Erfgoed & Geleid bezoek
feb.
1
naar 2 feb.

Expo Zorgzaam Erfgoed & Geleid bezoek

De rijke geschiedenissen en erfgoedcollecties van het UPC KU Leuven (Kortenberg), DVC De Triangel (Lovendegem), Hof Bladelin (Brugge), Asster vzw (Sint-Truiden), Kind en Gezin (Antwerpen) en GI De Zande (Ruiselede – Wingene – Beernem) inspireerden om er samen met de zorgverleners en -ontvangers mee aan de slag te gaan.

De expo Zorgzaam Erfgoed in Museum Dr. Guislain – een initiatief van het gelijknamige project – toont de resultaten van deze participatieve trajecten rond erfgoedzorg en erfgoed vóór zorg en welzijn. Het project ‘Zorgzaam (met) Erfgoed’ wordt vanaf januari 2024 vervolgd in de vorm van een dienstverlenende rol en kan daarom in de toekomst iets meer betekenen voor zorg- en erfgoedorganisaties met interesse in of vragen over dergelijke trajecten.

Medewerkers Celien Stevens en Diederick Nuyttens nodigen jullie graag uit op donderdag 1 februari 2024 om 10u30 of vrijdag 2 februari 2024 om 14u30 voor een geleide rondleiding door de expo. Het bezoek zal ongeveer 1u in beslag nemen. Aanmelden kan t.e.m. 31 januari via e-mail. (met vermelding van naam, organisatie en het aantal deelnemers).

Evenement bekijken →
Winter School 2024 in Leeds (VK)
jan.
22
naar 26 jan.

Winter School 2024 in Leeds (VK)

© Carlo Byck

Winter School 2024 in Leeds

In 2023 en 2024 organiseert Museum Dr. Guislain met verschillende partners een reeks van internationale vormingsmomenten in drie Europese steden met een rijk textielerfgoed: Gent, Leeds en Tilburg. Hoewel elke editie een specifieke focus zal hebben (gemeenschappen, co-creatie en maken/makers), zal de rode draad bestaan uit op kunst gebaseerde activiteiten met behulp van textielerfgoed. De deelnemers van de drie edities worden met elkaar verbonden door de ontwikkeling van een collectief project met behulp van een textielbron onder begeleiding van kunstenaar en onderzoekster Claire Wellesley-Smith. Het geheel werd ontwikkeld en wordt gecoördineerd door Bart De Nil.

Voor de tweede editie van deze reeks werkt Museum Dr. Guislain samen met Leeds Museums and Galleries en Arts & Sciences University College London. Samen organiseren ze de International Winter School Cultural Heritage & Wellbeing: Textile Cities van maandag 22 tot en met vrijdag 26 januari 2024 in Leeds (VK).

Vijf dagen lang krijgen de deelnemers een theoretische onderbouwing en gaan ze begeleid worden bij het uitwerken van een welzijnsaanbod. De deelnemers zullen een breed scala aan methodieken en instrumenten tegenkomen die al worden gebruikt door inspirerende praktijkvoorbeelden waar cultureel erfgoed wordt gebruikt voor het verbeteren van het welzijn.

Leeds Museums and Galleries heeft een ingebed gemeenschapsteam dat de leiding neemt in het welzijnsaanbod van de organisatie, met als doel het verbeteren van het welzijn van mensen als een integraal onderdeel van de programmering van de musea van de stad. Ontdek hoe tentoonstellingen, gezinsworkshops, programma's voor volwassenen en meer worden gebruikt om mensen te helpen hun eigen geestelijke gezondheid te verbeteren terwijl ze toegang krijgen tot cultuur in Leeds.

Alle informatie en hoe u kunt deelnemen aan dit uniek trainingsprogramma vindt u op deze pagina (in het Engels).

Evenement bekijken →
ZAAD, een docu door Dries Meddens
jan.
17

ZAAD, een docu door Dries Meddens

ZAAD vertelt het verhaal van een man die zich blind staart op de vermeende erfelijkheid van zijn vaders psychische stoornis, zonder te beseffen dat het krachtigste medicijn ertegen binnen zijn bereik ligt.

Gebaseerd op het autobiografische verhaal van filmmaker Dries Meddens, bestudeert ZAAD hoe de maatschappij zich verhoudt tot manisch-depressiviteit.
Wanneer zijn vader sterft, begint Dries in zijn verleden te duiken. Maar hoe meer hij ontdekt, hoe minder hij zich kan onttrekken aan de groeiende angst dat zijn vaders psychiatrische ziekte erfelijk is, van grootvader op zoon op vader. Zit de kiem in hem? In zijn kinderen? Via familiearchieven, gesprekken met een psychiater en zijn leven als huisvader zoekt Dries een uitweg uit deze mogelijke genetische fataliteit.

Wie is Dries Meddens?
Dries Meddens (1970, Nederland) is producent en regisseur. Hij verliet zijn werk als houtbewerker-ontwerper om films te gaan maken. ZAAD is zijn eerste lange documentaire.

Programma

  • 17u: Bezoek gratis de drie lopende expo’s in Museum Dr. Guislain

  • 19u30: Voorwoord Museum Dr. Guislain

  • 19u35: Documentaire Zaad

  • 20u45: Uitleg door Dries Meddens

  • 21u: Nagesprek

  • 21u30: Receptie in het museumcafé

Praktisch

Wanneer? Woensdag 17 januari, vanaf 17u
Waar? Museum Dr. Guislain
Toegang is gratis, maar inschrijven verplicht!
NL gesproken

Evenement bekijken →
Instaprondleiding Zonder titel
jan.
7

Instaprondleiding Zonder titel

Museum Dr. Guislain beeldt zich de stem in van de zwijgers. Zonder titel is een memoriaal voor onbekende of anonieme kunstenaars. In zijn zoektocht naar logica en structuur, speelt de expo een spel van paradoxen en tegenstellingen. Enkel de verwondering over de nooit gehoorde verhalen houdt stand. Zonder titel is een ode aan de verwarring en een spreekbuis voor de stemlozen.

Elke eerste zondag van de maand organiseren we een instaprondleiding in Zonder titel. Een gids neemt je mee in het verhaal van de stemlozen.

Wanneer? Zondag 5.11.2023 / 3.12.2023 / 7.01.2024 / 4.02.2024
Waar? Museum Dr. Guislain, start aan het onthaal
Hoe laat? 14u30
Hoe inschrijven? Schrijf je in per mail naar info@museumdrguislain.be
Ticket? 5€ (exclusief toegangsticket)

Evenement bekijken →
Kijk, het kunstwerk speelt…Kerstvakantie 2023-2024
dec.
23
naar 6 jan.

Kijk, het kunstwerk speelt…Kerstvakantie 2023-2024

Bert Bovenberg

De expo Zonder titel geeft een stem aan de stemlozen. Ontdek op speelse wijze de kunstwerken van onbekende kunstenaars. Het kinderparcours prikkelt al spelenderwijs de kinderlijke fantasie.

Info

Waar: Museum Dr. Guislain,
Jozef Guislainstraat 43b, 9000 Gent
Wanneer: Kerstvakantie
Leeftijd: Vanaf 2 jaar tot 6 jaar
De toegang voor kinderen is gratis, volwassenen hebben een toegangsticket voor het museum nodig. Inschrijven is niet nodig.

Evenement bekijken →
Transformation/ Camille Robcis
dec.
14

Transformation/ Camille Robcis

LEZING: Disalienation: Politics, Philosophy, and Radical Psychiatry in Postwar France

Deze lezing brengt de kruispunten van politiek, filosofie en radicale psychiatrie in kaart in het Frankrijk van de twintigste eeuw. Ze belicht een psychiatrische beweging, ‘institutionele psychotherapie’ genaamd, die een belangrijke invloed had op vele intellectuelen en activisten, waaronder François Tosquelles, Jean Oury, Felix Guattari, Frantz Fanon, Georges Canguilhem, en Michel Foucault.
Verankerd in Marxisme en Lacaniaanse psychoanalyse, stelde de institutionele psychotherapie een fundamentele herstructurering van het psychiatrische ziekenhuis voor om zo de theorie en de praktijk van de psychiatrische zorg om te vormen. De psychiatrie, zo stellen ze, heeft een patroon verstrekt om aliënatie beter te verstaan en om perspectieven te geven voor ‘disaliënatie’.

Wie is Camille Robcis?
Camille Robcis is professor Frans en Geschiedenis aan de Columbia University. Zij specialiseert zich in Europese Geschiedenis van de Moderne Tijd (Modern European History), met de nadruk op gender en seksualiteit, Frankrijk, en de intellectuele, culturele en juridische geschiedenis. Ze is de auteur van The Law of Kinship: Anthropology, Psychoanalysis, and the Family in France (Cornell UP, 2013) en van Disalienation: Politics, Philosophy, and Radical Psychiatry in Postwar France (Chicago UP, 2021). Momenteel werkt ze aan een nieuw project, The War Against Gender.

Praktisch:

Wanneer: donderdag 14 december om 20u00
Waar: Museum Dr. Guislain
Schrijf je HIER in. Gratis inkom
Engels gesproken
Achteraf voorziet het Museum een glaasje in het café.

Evenement bekijken →
Museumnacht: wintermarkt
dec.
7

Museumnacht: wintermarkt

Welkom op onze Wintermarkt, een gezellige ontmoeting waar de glühwein vloeit, het vuur verwarmt, comfortfood sust en de muziek zalft. Geniet van de lokale band Girls Called Pony, vrij podium, standjes vol talent en bezoek gratis de expo Zonder titel.

Kortom, ontdek Guislain in al zijn glorie.

Barst je van het talent?
Wil je jouw teken, schilder, brei, zang, komisch, acrobatisch … talent delen?
Stel je kandidaat via info@museumdrguislain.be en stuur ons jouw naam, talent en geef enkele voorbeelden. Wie weet zien we jou op een podium of bemand je een standje op onze Wintermarkt!

Comfortfood
Het winters eetgenot wordt klaargemaakt door Pardon Servies, een project dat jongeren helpt skills te ontwikkelen voor op de arbeidsmarkt. Ze zijn ook geselecteerd voor de Warmste Week, alle opbrengst is voor hen!

Programma

18u-1u: bezoek doorlopend onze expo’s Op losse schroeven en Zonder titel
18u-23u: bezoek onze Wintermarkt en ontdek lokaal talent!
Optredens:
20u: Pixiedust
20u45: Isfried Rodeyns
21u30: Girls Called Pony
22u30: DJ Neo-Rej

Praktisch
Wanneer? Donderdag 7 december (18u-1u)
Hoe geraak ik er? Tram 1 (halte Guislainstraat) / gratis parking
Gratis toegang

(c) Fien Degeyter

Over Girls Called Pony

Girls Called Pony is een pretentieloze coverband die een eigenzinnige mix brengt van vergeten pareltjes en alom gekende meezingers.

Evenement bekijken →
Instaprondleiding Zonder titel
dec.
3

Instaprondleiding Zonder titel

Museum Dr. Guislain beeldt zich de stem in van de zwijgers. Zonder titel is een memoriaal voor onbekende of anonieme kunstenaars. In zijn zoektocht naar logica en structuur, speelt de expo een spel van paradoxen en tegenstellingen. Enkel de verwondering over de nooit gehoorde verhalen houdt stand. Zonder titel is een ode aan de verwarring en een spreekbuis voor de stemlozen.

Elke eerste zondag van de maand organiseren we een instaprondleiding in Zonder titel. Een gids neemt je mee in het verhaal van de stemlozen.

Wanneer? Zondag 5.11.2023 / 3.12.2023 / 7.01.2024 / 4.02.2024
Waar? Museum Dr. Guislain, start aan het onthaal
Hoe laat? 14u30
Hoe inschrijven? Schrijf je in per mail naar info@museumdrguislain.be
Ticket? 5€ (exclusief toegangsticket)

Evenement bekijken →
Zorgzaam erfgoed
nov.
30
naar 15 mrt.

Zorgzaam erfgoed

Emma Crombé, Zonder Titel, Acryl op papier, 29,7 x 42 cm

Zorginstellingen en -verenigingen dragen een rijke geschiedenis met zich mee. Ze vertelt over hun identiteit en geeft een blik op de benadering van en de evoluerende visie op zorg. Ze geeft niet alleen een inkijk in de organisatie zelf, maar ook in de gemeenschap en maatschappij die ze vertegenwoordigt. Waar komen ze vandaan, welke veranderingen zijn er waar te nemen en hoe beweegt het verder? In archieven zit veel informatie dat onderzoekers kan helpen om inzicht te krijgen in sociaal-maatschappelijke evoluties.

Door de drukke agenda’s, het tekort aan zorgpersoneel en een overbevraagd personeelsbestand is de zorginstelling niet in staat om het archief te beheren. Toch schuilt hier heel wat potentieel dat kan ingezet worden voor het welzijn van bewoners, cliënten en personeel. Zorgzaam erfgoed – een project van KADOC-KU Leuven en Museum Dr. Guislain – wil in samenwerking met de zorg-, erfgoed- en onderzoeksector werken aan de identificatie, kennisopbouw en kennisdeling van het beheer en de valorisatie van het zorgerfgoed in Vlaanderen.

Het onderzoekt vragen zoals: hoe kan dit erfgoed ontsloten worden? Hoe gaan we om met persoonlijke informatie? Welke ethiek moet gehanteerd worden om de integriteit van alle betrokken partijen veilig te stellen? De expo Zorgzaam erfgoed geeft een inkijk in enkele proeftuinen, die van 2021 tot 2023 op participatieve wijze bewoners en cliënten bij deze vragen betrokken.

Info: www.zorgerfgoed.be
Contact: diederick.nuyttens@museumdrguislain.be

Medewerkers Celien Stevens en Diederick Nuyttens nodigen jullie graag uit op
donderdag 01.02.2024 > 10 u 30 en vrijdag 02.02.2024 > 14 u 30 voor een geleide rondleiding door de expo (1u). Afspraak aan het onthaal van Museum Dr. Guislain.

Schrijf je in tem 31 januari via info@zorgerfgoed.be (met vermelding van naam, organisatie en het aantal deelnemers).

Evenement bekijken →
Ontmoetingsdag Erfgoed, Zorg & Welzijn
nov.
30

Ontmoetingsdag Erfgoed, Zorg & Welzijn

Emma Crombé, Zonder Titel, Acryl op papier, 29,7 x 42 cm

Voor deze ontmoetingsdag nodigen we de diverse sectoren van Zorg & Welzijn, Erfgoed en Onderzoek uit om mekaar te ontmoeten en buiten de grenzen van het eigen vakgebied te treden.

Samen bekijken we allerlei mogelijkheden en gaan we het gesprek aan over het potentieel en de uitdagingen van welzijnsgericht erfgoedwerk en het bewaren en ontsluiten van erfgoedcollecties van Zorg & Welzijn.

PROGRAMMA

09u30: ONTVANGST met koffie
10u00: PRESENTATIE van het project Zorgzaam (met) Erfgoed
10u30: GELEID BEZOEK aan de expo over Zorgzaam (met) Erfgoed
11u30: PAUZE
11u45: Kunst in preventie, in tijden van nood en in herstel & veerkracht (Jolien Posthumus, Museum van de Geest)
12u30: VEGETARISCHE LUNCH
13u30: GESPREKSTAFELS. Keuze uit:
1: Iedereen Archivaris - inclusief aan de slag in het archief
2: Erfgoed, kunsten en welzijn – creatief aan de slag met zorgerfgoed
14u30: PAUZE
14u45: GESPREKSTAFELS. Keuze uit:
3: Privacy & Ethiek van zorgerfgoed – Mogelijkheden en uitdagingen rond het bewaren en ontsluiten van medisch erfgoed
4: Storytelling met zorgerfgoed – Verhalen van Zorg & Welzijn verzamelen, verwerken en presenteren
15u45: PAUZE
16u00: PANELGESPREK met vertegenwoordigers uit Zorg & Welzijn, Erfgoed, Onderzoek en Sociaal Werk
16u45: ROUNDUP door een beleidsvertegenwoordiger
17u00: RECEPTIE

Waar? Museum Dr. Guislain (Gent)
Wanneer? Donderdag 30 november 2023
Inschrijven voor de ontmoetingsdag is gratis, maar wel noodzakelijk. Klik hier voor het inschrijvingsformulier. Aanmeldingen staan open tot 27 november.

Klik hier voor meer info

 
Evenement bekijken →
SPOT POST STOP
nov.
11

SPOT POST STOP

Foto: Jan Matthys

Een dialoog van twee broers tussen theater en beeldende kunst

Marc Reynaerts brengt een monoloog in vrije bewerking van “Six pieds sur terre” van Jean-Luc Piraux.

De totale verstoring van de “natuurlijke orde” door het plotse overlijden van zijn zoon confronteert Marc heftig met de dood. Twijfels en angsten, humor en revolte verweven zich als een rode draad doorheen een kluwen van scènes die getuigen, verbeelden en ontsporen in bevreemdende fantasieën.

Eric Reynaerts stelt tergelijkertijd zijn beeldend werk voor. Een menselijke schedel als model…
Twintig jaar geleden resulteerde dit in 365 tekeningen, 1 per dag.
Twintig jaar later 12 tekeningen, 1 per maand. Een zoektocht naar de persoon achter de schedel zonder echt resultaat, maar: “it’s about the journey, not the destination”.

Praktisch

Wanneer? Zaterdag 11 november 2023 / 19u30
Waar? Museum Dr. Guislain
Inschrijven doe je hier.

Coaching Patrick Snoeck - Licht Alain Ongenaet

Evenement bekijken →
Transformation/ Noelle Coelho
nov.
9

Transformation/ Noelle Coelho

LEZING: Memory, Art and Resistance: Gender-Based Violence in the Favelas of Maré

De lezing heeft tot doel na te denken over de relatie tussen geheugen, kunst en weerstand, die deel uitmaken van de ervaringen die vrouwen hebben wanneer ze het slachtoffer zijn van gender getint geweld in Maré. Maré is de grootste groep krottenwijken (favelas) van de staat Rio de Janeiro. Deze groep telt ongeveer 140 000 mensen, meestal zwart (62.1%) en vrouwelijk (51%). Door deze uitwisseling van gedachten, hopen wij samen te kunnen nadenken over de politieke plaats van het geheugen in de opbouw van verscheidene processen van weerstand.

Wie is Noelle Coelho?

Noelle Coelho Resende heeft een doctoraat in de rechten en is psychoanalytica. Ze wijdt zich aan het werken op het domein van zorg en institutioneel geweld. Geïnspireerd door het werk van Fernand Deligny, is ze geïnteresseerd in denken over zorg vanuit een territoriaal, cartografisch en collectief perspectief.

Praktisch:

Wanneer: 9 NOV - 20u00
Waar: Museum Dr. Guislain
Schrijf je HIER in! gratis inkom
Engels gesproken
Achteraf voorziet het Museum een glaasje in het café.

Evenement bekijken →
ErfGoedVoelen: cultureel erfgoed inzetten voor zorg en welzijn
nov.
9

ErfGoedVoelen: cultureel erfgoed inzetten voor zorg en welzijn

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2023. Hoe kunnen we cultureel erfgoed inzetten om de levenskwaliteit van verschillende doelgroepen te verhogen? En welke duurzame connecties kunnen tussen de cultuur- en zorgsector gelegd worden?

Wat is de Roadtrip Cultuureducatie?

De roadtrip neemt je mee langs de diversiteit van cultuureducatie i.s.m. boeiende partners en (internationale) sprekers. Met een lezing, debat of tafelgesprek duiken we in de verschillende hoeken van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel, mét veel ruimte voor ontmoeting.

Programma

13u00: Onthaal
13u30: Inleiding publiq en kennismakingsrondje
13u45: Inleiding project ErfGoedVoelen
14u00: Keynote Julia Cort
14u45: Pauze
15u00: Workshop erfgoedmethodieken
16u30: Plenaire terugkoppeling
17u00: Outro met hapje & drankje
17u30: Einde

Praktisch

  • Datum: Donderdag 9 november

  • Locatie: Huis van Alijn, (Kraanlei 65, 9000 Gent)

  • Timing: Onthaal vanaf 13u00, start om 13u30, einde voorzien om 17u30

  • Om deel te kunnen nemen, koop je eerst een ticket voor de roadtrip cultuureducatie 2023:

    • Een ticket kost €40 excl. btw (€48,40 incl. btw)

    • Met de ticketcode die je ontvangt, kan je deelnemen aan alle events van de Roadtrip Cultuureducatie 2023.

    • De code is geldig voor alle medewerkers van je organisatie. Je hoeft dus maar 1 code aan te kopen om met meerdere medewerkers te kunnen deelnemen.

    • Na ontvangst van de code, is inschrijven voor het event noodzakelijk.

  • Is de prijs voor jou een drempel? Neem dan contact met ons op.

  • Maximum aantal deelnemers: 32 deelnemers

Meer info: hier

Evenement bekijken →
Instaprondleiding Zonder titel
nov.
5

Instaprondleiding Zonder titel

Museum Dr. Guislain beeldt zich de stem in van de zwijgers. Zonder titel is een memoriaal voor onbekende of anonieme kunstenaars. In zijn zoektocht naar logica en structuur, speelt de expo een spel van paradoxen en tegenstellingen. Enkel de verwondering over de nooit gehoorde verhalen houdt stand. Zonder titel is een ode aan de verwarring en een spreekbuis voor de stemlozen.

Elke eerste zondag van de maand organiseren we een instaprondleiding in Zonder titel. Een gids neemt je mee in het verhaal van de stemlozen.

Wanneer? Zondag 5.11.2023 / 3.12.2023 / 7.01.2024 / 4.02.2024
Waar? Museum Dr. Guislain, start aan het onthaal
Hoe laat? 14u30
Hoe inschrijven? Schrijf je in per mail naar info@museumdrguislain.be
Ticket? 5€ (exclusief toegangsticket)

Evenement bekijken →